Rozmanité ázijské polievky sú vďaka svojim výrazným chutiam aj aróma obľúbené po celom svete.
Keď sa povie ryžové rezance, tenké plátky hovädzieho mäsa, koriander, rybia omáčka a limetka, väčšine ľudí sa správne vybaví jedna tradičná vietnamská polievka.
Inšpirujte sa našimi receptami na polievku pho!
Výhodou je, že dnes nemusíte nikam cestovať, a napriek tomu si ju môžete vychutnať.
Vyskúšajte nielen vietnamský, ale aj čínsky či thajský variant!
Naše recepty
Niekoľko zaujímavostí o polievke pho
Táto tradičná vietnamská polievka s ryžovými rezancami je aj v našich končinách už niekoľko rokov veľmi obľúbená. Mnoho z nás si ale nie je isté, ako sa vlastne ono „pho“ správne vyslovuje. Originálu najpodobnejší variant je „fu“. Mimochodom slovo „pho“ je v skutočnosti názvom plochých dlhých ryžových rezancov, ktoré sú súčasťou polievky. Postupom času sa ale tento názov ustálil aj pre polievku ako takú.
Korene tohto pokrmu siahajú na začiatok dvadsiateho storočia do vietnamskej provincie Nam Định. Pôvodne túto polievku Vietnamci konzumovali prekvapivo na raňajky, aby im dodala energiu na celý deň. Dnes sa ale konzumuje kedykoľvek. Klasický variant je založený na hovädzom vývare. V priebehu rokov sa polievka rozšírila nielen po celom Vietname, ale aj do iných krajín a tradičná receptúra sa začala rôzne obmieňať. Dôkazom sú aj naše rozmanité recepty na polievku pho, napríklad s kuracím mäsom či krevetami.
Polievka pho sa tradične podáva v polievkových miskách s paličkami a polievkovou lyžicou. A ako sa má správne jesť? Najprv prútikmi vmiešajte do vývaru rozmanité prílohy, predovšetkým korenie a bylinky, ktoré mu dodajú ďalšiu chuť. Potom striedavo paličkami jedzte rezance, mäso a zeleninu, zatiaľ čo lyžicou jedzte vývar.