Tradičné jedlo, ktoré je obľúbené predovšetkým v Sliezsku.
V podstate sa jedná o kysnuté cesto na chlieb plnené slaninou, údenou plecou, párkami, ale napríklad aj klobásou.
Dovnútra však môžete dať akékoľvek iné mäso podľa ľubovôle. Napríklad v Portugalsku sa robí podobný chlieb, avšak plnený kuracím mäsom, údenou šunkou, treskou i sardinkami.
Prinášame vám tie najlepšie recepty na veľkonočnú šoldru , tak sa inšpirujte! 🙂
Naše recepty
Ako urobiť cesto na šoldri?
Urobiť si cesto na plecovník je jednoduché. Ak nemáte čas robiť si kysnuté cesto sami, môžete si priamo kúpiť zmes, ktorá je bežne dostupná v obchodoch. Jedná sa o zmesi na chlieb, ktoré pripravíte podľa návodu na balenie.
Chcete si však urobiť kysnuté cesto sami? Bude vám tak chutiť lepšie plecovník? Receptov je hneď niekoľko. Napríklad tento máme sami odskúšaný a je perfektný.
Budete potrebovať:
- 1 kg hladkej múky
- 500 ml vody
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky rasce
- droždie
- trocha cukru
- 1 lyžica oleja
- 1 väčšie vajcia
Postup prípravy:
- S trochou vlažnej vody zmiešajte cukor a kocku droždia. Vznikne tým kvások.
- V miske zmiešajte múku, soľ a rascu. Do múčnej zmesi pridajte olej a kvások, a potom postupne prilievajte vlažnú vodu, kým nevznikne hladké cesto na chlieb.
- Vytvorte bochník, prikryte ho utierkou a nechajte ho v teple nakysnúť, a to aspoň po dobu jednej hodiny.
Aký je pôvod plecovníka?
Veľkonočný plecovník je obľúbený druh slaného pečiva, ktorý sa pripravuje z chlebového cesta. Pretože sa dovnútra dáva údená pliecko (ale pokojne aj iný druh mäsa), hovorí sa mu práve plecovník aj plecák. Na prvý pohľad vyzerá ako klasický chlieb, avšak po jeho rozkrojení vás prekvapí údenina. Veľkonočné šoldrá má svoj pôvod v Sliezsku, ale s receptami sa stretnete aj v zahraničí.
Ako príloha sa k tejto pochúťke dávajú pivo, víno, liehoviny, uhorky, kyslé cibuľky, nakladaný cesnak, olivy, korbáčiky a podobne.
K Veľkej noci neodmysliteľne patria veľkonočné judášky . Vyskúšajte niektorý z receptov a dajte nám vedieť, ako vám chutili! 🙂