Azorubín (E122) je azofarbivo, ktoré sa skladá z dvoch naftalénových podjednotiek.
Farbivo je známe aj ako karmoisin. Ide o rovnakú látku, ale použitie názvu závisí od kontextu a použitia.
Hlavné dôležité body o E122 – azorubin:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto éčku vyhýbať.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E122
Látka E122 sa vyrába z uhoľného dechtu, rovnako ako ďalšie azofarbivá.
Farbivo je pevná látka červenej farby.
Na čo sa používa zorubín?
Azorubin sa používa pri potravinách, ktoré sa pripravujú tepelnou fermentáciou.
Klasicky sa E122 používa v nápojoch, sladkostiach, pečive, mliečnom tuku, oleji, spracovanom mäse, morských plodoch, občerstvení, korení, jogurtoch, marcipáne, zmrzline alebo pudingu.
Farbivo zorubín sa nachádza v mnohých európskych potravinách. Konzumácii sa môžete vyhnúť jedine skúmaním potravinových etikiet, kde musí byť látka uvedená.
Je E122 zdravé?
Výskum azorubínu neukázal žiadne mutagénne alebo karcinogénne vlastnosti tejto látky.
Zriedkavo môže spôsobiť kožné alebo alergické reakcie aj pri dávkach, ktoré sú schválené úradmi.
Neexistujú ani žiadne dôkazy o tom, že by azorubín spôsoboval potravinovú intoleranciu alebo ADHD u detí. Niektoré farbivo môžu pôsobiť ako spúšťač, ale iba u detí s genetickou predispozíciou. Odborné dôkazy sú v tomto ohľade nejasné.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii je azorubin povolený na použitie v potravinách a nápojoch, napr. syry, sušené ovocie alebo alkoholické nápoje. Pred vstupom Českej republiky do EÚ bolo farbivo E122 zakázané, ale dnes je už povolené.
V Spojených štátoch sa používa E122 hlavne v liekoch a kozmetike. V roku 1963 bol zo zoznamu používaných farbív vyradený. V potravinárskom priemysle sa v USA nikdy nepoužíval.
Ďalšou krajinou, kde je azorubin povolený na výrobu potravín, je Ukrajina a Rusko.