Ak ste niekedy čítali etiketu ingrediencií klobás, šunky, párku, slaniny a ďalších údených mäsových výrobkov, možno ste si všimli prísady s týmto názvom.
Je to preto, že tento biely kryštalický stabilizátor v potravinách funguje ako antioxidant, konzervant a stužovač.
Hlavné dôležité body o E 316 – erythorban sodný
Nie je prírodného pôvodu, vďaka výrobnému procesu ho označujeme ako syntetický
Je vhodný pre deti
Nie je to bežný alergén
Je vhodný pre vegánov aj osoby trpiace celiakiou
Výroba E316
Vyrába sa organickou syntézou.
Kde sa erythorban sodný (E 316) používa?
Používa sa ako antioxidant, konzervačná látka, farbivo alebo stužovač.
- Antioxidant – udržuje potraviny čerstvé (farbu, chuť atď.)
- Konzervačná látka – zabraňuje mikrobiálnemu rastu a tým predlžuje trvanlivosť potravín
- Stužovač – urýchľuje proces zrenia mäsa a rybích výrobkov tým, že urýchľuje vývoj ružovej farby.
Konkrétne potraviny
- Pikok – šunka
- Krstný otec – saláma pikante
- Albert – Bavorská biela klobása
Je E316 zdravé?
Neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho bezpečnosť pri použití ako potravinárske prídavné látky bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín aj Austráliu a na Novom Zélande.
Čím erythorban sodný (E 316) nahradiť?
Nahradiť ho môže ďalší antioxidant – askorbát sodný (E 301).