Octan draselný je draselná soľ kyseliny octovej a môže byť použitý ako regulátor kyslosti, arómu a konzervačná látka, ako náhrada octanu sodného na zníženie sodíka v potravinách.
Vo farmácii je jeho hlavné použitie ako alternatíva k chloridu draselného na liečbu nízkej hladiny draslíka.
Hlavné dôležité body o E 261 – octan draselný
– Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
– Je vhodný pre deti používa sa do dojčenskej výživy na úpravu pH
– Nie je to alergén – nie celkom vhodný pre jedincov s ochorením obličiek
– Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E261
Je to syntetická zložka bežne vyrábaná reakciou kyseliny octovej s hydroxidom draselným alebo uhličitanom draselným.
Vzniká prášok alebo granule so slabým octovým zápachom.
Kde sa octan draselný (E 261) používa?
Je to činidlo na úpravu kyslosti potravín.
Aromatizačná látka na dodanie octovej chuti do zemiakových lupienkov, zemiakových šalátov a ďalších desiat.
Konzervant zabraňujúci rastu plesní a baktérií v mäsových výrobkoch a predĺžení ich trvanlivosti.
Možno ho navyše použiť ako alternatívu octanu sodného a diacetátu sodného v potravinách, kde je potrebné znížiť hladinu sodíka.
Konkrétne potraviny
- Almar – losos obyčajný údený
- Deli – toast kura, slanina
- Odkolok – vianočka s hrozienkami a mandľami
Je E261 zdravé?
Vo zvýšených dávkach môže spôsobiť problémy jedincom, ktorí majú problémy s obličkami. Inak neboli zistené žiadne vedľajšie účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho použitie ako proti spekavá látka je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.