Sorban sodný je sodná soľ kyseliny sorbovej. Je to nestabilná pevná látka.
Hlavné dôležité body o konzervante E201 – Sorbane sodnom:
· Nie je vhodný pre deti a citlivé osoby
· Môže vyvolať alergické reakcie
· V EÚ je zakázaný
· Je dobré sa mu vyhnúť
Výroba E201
Sorban sodný je sodná soľ kyseliny sorbovej (E200), ktorá sa prirodzene vyskytuje v plodoch jaseňa lesného (Sorbus aucuparia), podľa ktorého je kyselina pomenovaná. Komerčne sa vyrába niekoľkými rôznymi chemickými cestami.
Ako prvú kyselinu sodnú izoloval AW Van Hoffman, a to práve z bobúľ jaseňa horského v roku 1859. Antimikrobiálne vlastnosti kyseliny sorbovej boli rozpoznané v 40. rokoch 20. storočia. Na konci 40. a 50. rokov sa potom stala komerčne dostupnou.
Na čo sa Sorban sodný používa?
E201 sa používa na konzerváciu ovocných a zeleninových konzerv, vaječných a cukrárskych výrobkov, mäsových a rybích výrobkov, ovocných a bobuľových štiav a nealkoholických nápojov. Pôsobí hlavne proti plesniam a kvasinkám, nie je účinná proti baktériám. Optimálne je jej použitie pri pH pod 6,5 (teda mierne kyslé a kyslé potraviny).
Je prísada E201 zdravá?
Pri konzumácii sorbanu sodného so mnou prejaviť nežiaduce účinky – alergické reakcie ako začervenanie alebo svrbenie kože. Pokiaľ však neprekročíte odporúčanú dennú dávku, ktorá činí max 25mg na kilogram telesnej hmotnosti, je telom znášaný veľmi dobre.
Použitie v EÚ vs. USA vs. Svet
Sorban sodný je povolený v USA, Austrálii a na Novom Zélande. V EÚ je jeho používanie v potravinárskom priemysle zakázané.