Prídavná látka E1414 podporuje stabilitu produktov pri zmrazovaní, rozmrazovaní a podporuje ich odolnosť.
Preto sa acetát zasieťovaného fosfátu škrobu používa ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor.
Hlavné dôležité body o E1414 – acetát zasieťovaného fosfátu škrobu:
Nie je prírodná látka.
Dvojito modifikovaný škrob.
Nejedná sa o škodlivú látku.
Vhodná pre deti.
Nie je to potenciálny alergén.
Výroba E1414
Acetát zasieťovaného fosfátu škrobu je dvojito modifikovaný škrob vytvorený ošetrením škrobu oxychloridom fosforečným a vinylacetátom.
Výsledným produktom je biely prášok s vôňou zemiakového škrobu.
Kde používa acetát zasieťovaného fosfátu škrobu?
Najčastejšie sa pridáva do konzerv a omáčok . Preto ho nájdete v:
- chilli omáčke
- sójovej omáčke
- mäsových guličkách
- rybích guličkách
- dresingoch
Je E1414 zdravé?
Acetát zasieťovaného fosfátu škrobu je považovaný za neškodnú látku. Ale pri vysokej konzumácii môže spôsobiť zažívacie problémy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Táto potravinárska prísada je schválený v EÚ a všeobecne uznávaná ako bezpečná potravinárska látka v USA.
Ako E1414 nahradiť?
Môžete ho nahradiť prírodným zahusťovadlom ako je kukuričný poprípade tapiokový škrob.