Monooleát sorbitolu (E494) alebo sorbitanmonooleát v potravinárstve funguje ako emulgátor a stabilizátor. Jedná sa o olejovitú viskóznu kvapalinu jantárovej farby, svetlo krémovo až žltohnedé guličky alebo vločky či tvrdú voskovitú pevnú látku s miernym zápachom.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže sa pri výrobe monooleátu sorbitolu môže používať aj živočíšny tuk, neodporúčame ho konzumovať vegánom.
Hlavné dôležité body o E494 – Monooleát sorbitolu:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.
Výroba E494
Monooleát sorbitolu je zmes parciálnych esterov sorbitolu a anhydridov a kyseliny olejovej, čo je mastná kyselina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.
Na čo sa používa monooleát sorbitolu?
E494 sa v potravinárstve používa ako činidlo, ktoré tvorí alebo konzervuje zmes látok, ktoré sa normálne nemôžu zmiešať (napr. olej a voda) a tiež ako látka, ktorá udržuje rovnomerný rozptyl látok v potravine. Využivá sa tiež na zmenu kryštalizácie olejov.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E494 niekedy vyskytuje:
- pekárenské produkty
- pekárske droždie
- olejové emulzie
- zmesi mlieka a smotany
- marmelády
- čokolády
- cukríky
- sladkosti
- tekuté čajové koncentráty
- zmrzliny
- žuvačky
- diétne doplnky stravy
Je E494 zdravé?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky monooleátu sorbitolu. Je totiž metabolizovaný na sorbitol a kyselinu olejovú, ktoré sú oba metabolizované bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E494 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ povolené, v USA, Austrálii a na Novom Zélande však nie.