Karubín, označovaný tiež ako lokustová guma, karob či karobová guma, je prírodná potravinárska prídavná látka, ktorá sa získava zo semien stromu rohovník obyčajný alebo svätojánsky chlieb.
Ide vlastne o rozpustnú vlákninu, ktorá sa v potravinárskom priemysle využíva ako zahusťovadlo a stabilizátor.
Výroba spočíva v odstránení šupky semien a rozomletí jadra.
Spojivových vlastností karubinu využívali pri mumifikáciách už starí Egypťania.
Má podobu bieleho až žltobiely prášku bez zápachu.
Hlavné dôležité body o E410 – karubíne:
Je to stabilizátor a zahusťovadlo .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa karubín používa?
Vďaka svojej schopnosti viazať vodu sa karubín hojne využíva v pekárskych a mrazených výrobkoch, ako sú zmrzliny, ktorým dodáva jemnosť aj objem.
Často sa používa tiež na zahustenie mliečnych výrobkov, ako sú jogurty a pudingy, majonéz či marmelád, ďalej zvyšuje výťažnosť sušiny pri výrobe mäkkých syrov a vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov.
V neposlednom rade sa s karubínom stretneme aj v niektorých nápojoch, v ktorých zabraňuje vzniku zákalu.
Vzhľadom na to, že samotný karubín nemá schopnosť vytvárať gél, v mnohých potravinách sa používa spoločne s agarom či karagénanom.
- Hollandia Sedliacky jogurt
- Mliekareň Valašské Meziříčí Kefírové mlieko
- Plzenský Prazdroj Birell polotmavý citrón
- Kaufland Čerstvý syr termizovaný
- Pilos Žervé s kapiou
- Losos v horčičnej omáčke, Jemné sleďové filety v paradajkovej omáčke
- Penny Market Ruská zmrzlina smotanová
Ďalšie využitie má karubín tiež vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.
Je E410 zdravé?
Karubín je prírodná látka, s konzumáciou ktorej nie sú spájané žiadne negatívne nežiaduce účinky. Naopak bolo zistené, že má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj črevnú mikroflóru.
Jeho použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to aj v detskej výžive.
Nadmerná konzumácia karubínu môže mať preháňavé účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie karubínu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.