Jednoduché, rýchle a napriek tomu chutné!
To sú všetky tieto recepty na cestovinový šalát so šunkou, ktoré vás úplne ohromia.
Pripravte si ho ako jednoduchú prílohu ku grilovanému mäsu, ako ľahký obed alebo rýchlu večeru!
Aký je váš favorit?
Naše recepty
História cestovinového šalátu
Cestoviny sú talianske, ale šalát z cestovín sú americké.
Cestoviny izbovej teploty akéhokoľvek tvaru, ochutené buď so smotanovo majonézovou zálievkou alebo olejom a octom, sa neobjavujú v žiadnej talianskej kuchárskej tradícii.
Americké noviny a kuchárky však už v roku 1914 začali tlačiť recepty na šaláty z cestovín, ktoré sa mali podávať na listoch hlávkového šalátu, zmiešané so surovinami, ako je tuniak a olivy.
Nikto si nie je istý, kto ako prvý prišiel s týmto nápadom, ale o niekoľko desaťročí skôr na konci 19. storočia prisťahovalci z Nemecka propagovali zemiakové šaláty s majonézou a horčicou po celej krajine.
Cestoviny, kedysi považované za talianske jedlo, ktoré sa práve začínalo asimilovať do širšej americkej potravinárskej kultúry, boli lacné a tak dávalo zmysel spojiť zemiakový šalát a cestoviny.
Zvlášť keď vezmete do úvahy zvyšujúcu sa popularitu majonézy v tej dobe.
Sekcia receptov vo Washington Post publikovaná v roku 1930 dokonca nazval pokrm „falošný zemiakový šalát“.
Ako šiel čas ďalej, v 60. rokoch minulého storočia bol cestovinový šalát vzorom amerických polotovarov.