Úprimne, ako dieťa som milovala hašu zo školskej jedálne.
Preto si myslím, že by bola škoda, aby sme recepty na ňu zabúdali.
Pretože z kvalitných surovín, môže byť naozaj dobrá.
Preto sa do nej pustite s nami!
Ako vznikla haša ako pokrm?
Haša je zmes potravín nakrájaných na malé kúsky. Termín pochádza z francúzskeho hacheru, čo znamená „sekať“. Viac sa o haši dozviete v tomto článku na našom webe .
Pojem haša sa pravdepodobne datuje do najstarších čias, keď kuchári nakrájali na kocky všetky ingrediencie, ktoré mali po ruke a hádzali ich do panvice, aby pripravili teplé jedlo.
Prvý recept na hašu sa objavil v Anglicku v 14. storočí. Termín „haša“ bol daný pokrmom, kde zvyšky mäsa boli jednoducho nakrájané.
Recept na „vynikajúcu hašu“ z 18. storočia pridáva do receptu kajenské korenie, bylinky, cibuľu, korenie (muškátový oriešok), potom sa zriedi vývarom alebo omáčkou a pridá hubovú kašu a dusí sa v nej studené nakrájané hovädzie mäso.
Recepty na haši sa nachádzajú po celom svete a všade v nich nájdete niečo extra. Je tu všetko od nakladanej repy v Dánsku cez worcestrovú omáčku v Anglicku až po paradajkovú omáčku a množstvo cesnaku v Portugalsku a Brazílii.
Ak chcete vyrobiť mäsovú hašu, nakrájané mäso sa obvykle zmieša s nakrájanou cibuľou, nakrájanými zemiakmi a korením.
A najčastejšie sa podáva s vyprážanými alebo sadenými vajcami a toastom.
Môže sa podávať na raňajky, ale je možné ju tiež podávať na obed alebo večeru so šalátom. Ozvláštnite, keď do receptu pridáte niektoré z týchto vylepšení, ako je chrumkavá a nakrájaná slanina, strúhaný alebo krájaný syr, čerstvé bylinky (pažítka, petržlen), cesnak a niečo na zahryznutie ako sú opečené tortilly, chipsy, zelený hrášok, chilli sriracha, kyslá smotaná. Haša sa tiež dobre hodí k omáčkam ako je syrová omáčka z čedaru, béarnaise, holandská, paradajková. Šmrnc jej môžete pridať aj ďalším korením a ingredienciami, ako je čínska zmes piatich korenín, karí, červeného čili, jarnú cibuľku, vajcia natvrdo až po cherry paradajky a cuketu.
Nemusíte sa ani striktne držať hovädzieho alebo bravčového mäsa, možno ju tiež pripraviť z kačice alebo inej hydiny, rýb a kôrovcov, z jahňacieho mäsa, steaku, alebo zveriny.