Tieto recepty na kelové fašírky s mletým mäsom vám nesmú utiecť.
Sú mäkké, nadýchané a úplne dokonalé.
Rozplynú sa vám na jazyku.
Pochutnajte si s nami!
Naše recepty
Je kel zdravý?
Obľuba kelu u nás za posledné štyri až päť rokov raketovo stúpla. Je k dispozícii nielen na farmárskych trhoch, ale aj v obchodoch s potravinami. Môžete si ju kúpiť vo zväzkoch alebo vopred opláchnutá a nakrájaná vo sáčkoch.
Zdravotné benefity
Rovnako ako iná listová zelenina má aj kel vysoký obsah antioxidantov. Patrí medzi ne beta-karotén a vitamín C, rovnako ako rôzne flavonoidy a polyfenoly.
Vitamín C je dôležitý vo vode rozpustný antioxidant, ktorý plní mnoho životne dôležitých funkcií v bunkách tela. Napríklad je nevyhnutný pre syntézu kolagénu.
Niektoré látky v keli môžu viazať žlčové kyseliny v tráviacom systéme a brániť ich spätnému vstrebávaniu. To znižuje celkové množstvo cholesterolu v tele.
Vitamín K je dôležitou živinou a je absolútne zásadný pre zrážanie krvi.
Kde kel používať?
Kel si pri varení dobre drží svoju textúru a dá sa dusiť, vyprážať, opekať alebo konzumovať surovú. Môžete z nej urobiť smoothie, kelové chipsy, zavädnúť do polievky, roztlačiť so zemiakmi alebo z nej urobiť pesto.
Ako vybrať ten najlepší kel? Vyvarujte sa zvädnutých alebo hnednúcich listov. Listy a stonky by mali byť tmavo zelené s malými až stredne veľkými listami bez akéhokoľvek žltnutia.