Shiitake sú lahodné, zemité huby s bohatou chuťou umami.
My sme si pre vás tentoraz pripravili tie najchutnejšie recepty s shiitake v hlavnej úlohe, vďaka ktorým sa do tejto huby zamilujete!
Skúste ich grilované, pečené aj restované.
Skvelé sú vo všetkých podobách!
Naše recepty
Ako shiitake správne očistiť?
- Namočte papierovú utierku a jemne utrite klobúčik každej huby . Nezabudnite vyčistiť aj zadnú stranu . Odstráňte všetky viditeľné nečistoty alebo zvyšky, ktoré sa skrývajú pod žiabrami alebo okolo nich.
- Môžete tiež použiť odstredivku na šalát , čo vám zaberie menej času ako čistiť každú špongiu zvlášť. Vložte shiitake do odstredivky na šalát a oplachujte ich pod studenou vodou po dobu 30–45 sekúnd. Ihneď odstreďte, aby ste odstránili čo najviac tekutiny. Ak nemáte odstredivku na šalát, môžete použiť sitko . Jednoducho huby rýchlo opláchnite, každú utrite suchou kuchynskou utierkou a nechajte ich uschnúť na vzduchu.
- Je populárnym mýtom, že stonky húb shiitake sú jedovaté av dôsledku toho nepožívateľné. V skutočnosti sú tieto stonky technicky jedlé a jedovaté nie sú. Napriek tomu väčšina ľudí stonky nekonzumuje, pretože majú nepríjemnú drevitú chuť a sú príliš vláknité a žuvacie. Skvele sa však hodí do vývarov , ktorým dodajú bohatú chuť umami.
Huby shiitake nielen že skvele chutia, ale sú aj veľmi zdravé. Tieto huby sú základným prvkom mnohých pokrmov ázijskej kuchyne. Možno si nie ste istí, ako ich variť, ak ste ich ešte nikdy neskúšali. Možno si ani nie ste istí, kde ich môžete kúpiť a ako ich skladovať. V našom komplexnom článku o shiitake sa dozviete všetko potrebné, čo potrebujete vedieť, než si ich doma pripravíte.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!