Toto jednoducho musíte vyskúšať! Nádherne vyzerajúca a dokonale chutiaca kokosová roláda zo snehových bielkov plnená kokosovým krémom a domácim brusnicovým kompótom sa stane hitom vašej kuchyne.
Čo budete potrebovať
Na snehové pusinky:
- 4 vaječné bielky
- 250 g práškového cukru plus navyše na posypanie
- 50 g strúhaného kokosu plus navyše na posypanie
- 1 lyžička citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
Na brusnicový kompót:
- 200 g čerstvých alebo mrazených brusníc
- 75 g práškového cukru
- 2 lyžice brandy alebo vodky
Na kokosový krém:
- 160 ml plechovka kokosového krému
- 100 ml smotany na šľahanie
- 25 g práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech s rozmermi 35 x 25 cm papierom na pečenie.
- Bielky dajte do veľkej misy a ručným elektrickým šľahačom ich vyšľahajte do tuha.
- Po 1 lyžici pridávajte cukor a medzi každým pridaním šľahajte.
- Pokračujte v šľahaní po dobu niekoľkých minút, kým nie je zmes hustá a lesklá, a potom vmiešajte kokos a citrónovú šťavu alebo ocot.
- Pomocou stierky rozotrite zmes na pripravený plech a dbajte na to, aby ste uhladili vrch.
- Pečte 10 minút, potom znížte teplotu rúry na 160 °C a pečte ďalších 15 minút, kým nie je zmes z bielkov hore zlatá a pevná na dotyk.
- Na pracovnú plochu položte plát papiera na pečenie a poprášte trochou práškového cukru a sušeným kokosom.
- Nechajte cesto z bielkov vychladnúť po dobu 5 minút, potom preklopte na poprášený papier na pečenie a zlúpnite vrchnú vrstvu papiera na pečenie.
- Pred plnením nechajte úplne vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa vám bielky pečú, pripravte si brusnicový kompót.
- Vložte brusnice do malého hrnca spolu s práškovým cukrom a brandy alebo vodkou.
- Zahrievajte na strednom plameni 10 minút za občasného miešania, kým sa brusnice nezačnú rozpadať.
- Odoberte z platne a nechajte úplne vychladnúť.
- Kokosovú náplň pripravíte tak, že z plechovky kokosového krému vysypete do misy iba sušinu a zbavíte sa všetkej tekutiny.
- Pridajte smotanu na šľahanie a práškový cukor a potom šľahajte elektrickým šľahačom asi 4-5 minút, kým zmes netvorí mäkké vrcholy.
- Kokosovú náplň rozotrite na vychladnutú roládu, až k okrajom.
- Na kokosovú zmes naložte rovnomerne brusnicový kompót a začnite rolovať.
- Začnite kratšou stranou, ktorá je vám najbližšie a roládu pevne zrolujte.
- Preložte na tanier a ihneď podávajte!