Ochutnajte tento ľahký a úplne delikátny dezert z grilu, ktorý oceníte nielen pri letných grilovačkách! Sladké plátky ananásu doplnené kopčekom vanilkovej zmrzlina, lahodnou rumovou omáčkou a praženými mandľami si jednoducho zamilujete.
Čo budete potrebovať
- 1 ananás, olúpaný a nakrájaný na 6-8 krúžkov (jadro odstráňte)
- 1/2 šálky tmavého rumu
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 2 lyžičky masla (voliteľne)
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- štipka soli
- vanilková zmrzlina a pražené nakrájané mandle na podávanie
Postup
- Predhrejte gril na 200 °C.
- Očistite a naolejujte rošty.
- Ananás olúpte, nakrájajte na 6-8 krúžkov s hrúbkou približne 2 cm a krúžky zbavte jadrovníka.
- Kolieska ananásu zľahka potrite olejom alebo rozpusteným maslom.
- Zatiaľ čo sa gril predhrieva, zmiešajte trstinový cukor, rum, škoricu, maslo (ak ho používate) a štipku soli.
- Zmes priveďte do varu a všetko premiešajte.
- Znížte teplotu na stredne nízku a nechajte omáčku variť, kým nebude zredukovaná a dostatočne hustá, asi 5 minút.
- Omáčku nalejte do pohára alebo servírovacej misky a dajte bokom, zatiaľ čo sa ananás griluje.
- Kolieska ananásu položte na gril a priklopte vekom.
- Grilujte 2–3 minúty, alebo kým ananás nezezlátne a nebudú na ňom stopy po grilovaní, potom kolieska otočte a grilujte ďalšie 2–3 minúty.
- Vyberte ananás z grilu a podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny, rumovou omáčkou a opraženými nakrájanými mandľami.
Grilované pokrmy si môžete pripraviť aj na niektoré z grilovacích panvíc, ktoré sú na trhu dostupné. Pozrite sa na naše recenzie liatinových panvíc , medzi ktorými nájdete aj panvice vhodné na grilovanie.