Tento recept vám od začiatku do konca zaberie iba 20 minút a výsledkom bude sladký, pikantný a šťavnatý sen! Grilovaný ananás podávajte ako ľahký predjedlo, prílohu alebo dezert.
Čo budete potrebovať
- 1 zrelý ananás
- 4 lyžice masla
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky pomarančovej šťavy
- 1 lyžička chilli prášku
- 1/4 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky čierneho korenia
- 1/8 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžica limetkovej šťavy alebo viac podľa chuti
Postup
- Ananás olúpte a nakrájajte pozdĺžne na osem klínkov; odstráňte jadrovník.
- Klinky ananásu vyskladajte na plech na pečenie s okrajom a dajte bokom.
- V malom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte trstinový cukor a miešajte, aby sa rozpustil.
- Opatrne vmiešajte pomarančovú šťavu, nechajte prebublať a potom pridajte chilli, soľ, korenie a klinčeky.
- Zvýšte plameň, priveďte do varu a varte, kým sa zmes nezredukuje na asi ½ šálky a nezhustne do riedkej sirupovitej konzistencie.
- Zložte z ohňa a vmiešajte limetkovú šťavu.
- Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom nalejte približne 2/3 polevy na ananás.
- Premiešajte.
- Zostávajúcu polevu si nechajte na potieranie.
- Pokiaľ vám poleva príliš zhustne, vmiešajte do nej trochu vody a vráťte ju na chvíľu na sporák.
- Ananás grilujte na priamom strednom ohni a počas toho ho polievajte vyhradenou polevou, občas otáčajte, kým klinky nebudú mať na niektorých miestach zlatisto hnedé grilovacie stopy, asi 7–10 minút.
- Podávajte so zvyšnou polevou.