Nielen vegáni si pochutnajú na tomto výživnom a výdatnom pokrme! Kombinácia vyprážaného zelerového rezňa, varených zemiakov, bielej špargle a vegánskej holandskej omáčky poteší vaše chuťové bunky, aj keď ste zarytý mäsožravec.
Čo budete potrebovať
- 1 kg šalátových zemiakov
- 1 kg bielej špargle
- 1 lyžica rastlinného masla
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 10 g čerstvej petržlenovej vňate
- 2 porcie holandskej vegánskej omáčky viď nižšie
Na holandskú omáčku:
- 8 lyžíc vegánskeho masla
- 4 lyžice hladkej múky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml vegánskej smotany
- 2 lyžičky horčice
- 2 lyžice bieleho vína
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- soľ
- biele korenie
Na zelerové rezne:
- 1 veľký zeler
- 3 lyžice horčice
- soľ a korenie
- strúhaný muškátový oriešok
- paprika
- 150 g strúhanky
- 150 ml rastlinného mlieka
- 100 g hladkej múky
- rastlinný olej
Postup
- Do hrnca pridajte neolúpané zemiaky, osoľte a nechajte variť cca 10-15 minút alebo do zmäknutia.
- Zlejte vodu a udržujte zemiaky v hrnci teplé (ak chcete, olúpte ich).
- Vo veľkom kastróle priveďte do varu vodu.
- Pridajte 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu rastlinného masla a 1 lyžicu čerstvej citrónovej šťavy.
- Špargľa olúpte a ulomte konce.
- Pridajte do hrnca a varte asi 1 minútu.
- Potom znížte plameň a nechajte 10–15 minút variť, kým špargľa nezmäkne.
- Nechajte prikryté v teple.
- V hrnci rozpustite 4 lyžice vegánskeho masla a vmiešajte múku.
- Šľahajte do hladka.
- Za stáleho šľahania pomaly prilievajte zeleninový vývar.
- Priveďte do varu, znížte teplotu a pridajte vegánsku smotanu, 4 lyžice vegánskeho masla, biele víno, horčicu a citrónovú šťavu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Omáčku nechajte dusiť cca 5 – 10 minút, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.
- Pred podávaním dochuťte.
- V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
- Zeler olúpte a nakrájajte na asi 1 cm hrubé plátky.
- Do hrnca pridajte plátky zeleru a nechajte asi 5 minút prevariť.
- Plátky by mali byť mäkké, ale nelámať sa na kúsky.
- Plátky zeleru nechajte odkvapkať na utierke a nechajte vychladnúť.
- Každý plátok zeleru z oboch strán potrite horčicou a dobre dochuťte soľou, čiernym korením, paprikou a muškátovým orieškom.
- Jednu misku naplňte múkou, druhou rastlinným mliekom a treťou strúhankou.
- Plátky zeleru obaľte v múke, potom v rastlinnom mlieku a nakoniec v strúhanke.
- V hlbokej panvici rozohrejte veľa rastlinného oleja (cca 1 cm vysoká vrstva).
- Zelerový rezeň opečte z oboch strán dozlatista, potom opatrne vyberte z tuku a nechajte odkvapkať na papierovej utierke
- Zelerový rezeň podávajte so zemiakmi, bielou špargľou a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na cordon bleu z rôznych druhov mäsa. Zamilujete sa!