Toto je najlepší recept na králičiu sviečkovú, ktorú kedy ochutnáte. Vždy ju podávajte s domácou žemľovou knedľou , ktorá k tomuto pokrmu neodmysliteľne patrí!
Čo budeme potrebovať
- 100 g mrkvy
- 30 g zeleru
- 30 g pastináku
- 50 g cibule
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice bieleho octu
- 2 lyžice žltej horčice
- 125 ml suchého bieleho vína (voliteľné)
- 375 ml hovädzieho vývaru
- 2 kusy bobkového listu
- 5 guličiek nového korenia
- 8 guličiek korenia
- vetvička tymiánu
- 125 ml smotany na varenie
- čerstvá šťava z polovice citróna
- soľ
- korenie
Postup
- Olúpte a nakrájajte zeleninu a dajte ju bokom.
- Králika naporciujte.
- Mäso osoľte a okoreňte.
- V holandskej rúre rozpustite maslo s olejom.
- Mäso opečte zo všetkých strán do zlatistej farby.
- Akonáhle je mäso opečené, dáme ho nabok a pripravíme omáčku.
- Začnite pridaním asi 1 lyžice masla. Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu a opekajte asi 5-10 minút.
- Keď je zelenina je opečená dozlatista, pridajte cukor a dobre premiešajte.
- Nechajte variť ešte asi 2 minúty, kým cukor nezačne karamelizovať.
- Potom pridajte biely ocot, dobre premiešajte a nechajte 5 minút variť, pridajte.
- Nakoniec pridajte vývar.
- Pridajte korenie do holandskej rúry spolu s mäsom a všetkou šťavou z mäsa.
- Zakryte pokrievkou a pečte v rúre pri 160 stupňoch po dobu 60 minút. Po 60 minútach rúru vypnite a nechajte sať v horúcej rúre 30 minút.
- Mäso vyberte zo zeleninového základu a vytiahnite všetko korenie.
- Pomocou mixéra rozmixujte všetku zeleninu. Omáčka by mala mať oranžovú farbu.
- Pridajte smotanu do omáčky, aby bola krémová.
- Je čas pridať čerstvú šťavu z polovice citróna, soľ a korenie podľa chuti, ak je to potrebné. Táto omáčka je dosť hustá už kvôli zelenine a nikdy nemusím pridávať múku na zahustenie omáčky, čo tiež mení chuť celej omáčky.
- Vráťte mäso späť do omáčky a nechajte ho ohriať.
Pre ďalšiu inšpiráciu na sviečkovú omáčku tentoraz, ale bez králičieho mäsa sa pozrite na naše recepty na smotanovú omáčku s mäsom .