Tenké vrstvy cesta s medovou príchuťou plnené pudingom a džemom a nakoniec potreté čokoládovou polevou jednoducho musíte milovať! Pripravte si ich už dnes a nebudete ľutovať.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 150 g krupicového cukru
- 80 g masla
- 4 lyžice mlieka
- 2 lyžice medu
- 1 stredné vajcia
- ½ lyžičky jedlej sódy
Na náplň:
- poháre džemu podľa vášho výberu
- 500 ml vanilkového pudingu izbovej teploty
- 180 g práškového cukru
- 250 g masla
Na čokoládovú polevu:
- 100 g čokolády
- 180 ml smotany na šľahanie
Postup
- Do veľkého hrnca dajte cukor, maslo, mlieko, med a vajcia.
- Na miernom ohni neustále miešajte, pokiaľ sa zmes nerozpustí.
- Teraz pridajte jedlú sódu a stále miešajte do spenenia (nevarte).
- Zložte zo sporáka.
- Vmiešajte ½ múky.
- Na pracovnú dosku si preložte zvyšok múky a zalejte zmesou.
- Vytvarujte cesto.
- To rozdeľte na 2 rovnaké polovice a vytvarujte z nich obdĺžniky.
- Každú polovicu váľajte, kým vám nevznikne veľmi tenký plát cesta.
- Skontrolujte veľkosť najväčšieho plechu na pečenie, ktorý máte, a cesto vyvaľkajte tak, aby sa vám na plech zmestilo.
- Vyvaľkané cesto preložte na plech dobre vymastený olejom alebo vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri 180 stupňoch Celzia 10 minút.
- To isté urobte aj s druhým plátom cesta (ak máte dva veľké plechy, pečte oba pláty naraz).
- Akonáhle sú pláty upečené, vyberte ich a pred plnením nechajte úplne vychladnúť.
- Pomocou mixéra utrite práškový cukor s mäkkým maslom.
- Postupne pridávajte puding (izbové teploty), kým všetko nespotrebujete a nezískate pekne hustú zmes.
- Umiestnite prvý upečený plát na tácku alebo doštičku a zakryte ho pudingovou náplňou.
- Prikryte druhým upečeným plátom a priečne rozpoľte.
- Jednu polovicu potrite džemom.
- Pokiaľ vám zostala ešte nejaká pudingová náplň, namažte ju na džem.
- Prikryte druhou polovicou.
- Na múčnik položte list papiera na pečenie a zaťažte ho doskou (alebo čímkoľvek, čo na múčnik trochu tlačí).
- Uchovávajte cez noc v chladničke.
- Smotanu na šľahanie priveďte do varu.
- Nalejte na jemne nasekanú čokoládu a pred miešaním nechajte 2 minúty stuhnúť, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Múčnik potrite čokoládou a vráťte do chladničky, aby čokoláda stuhla.
- Po stuhnutí odrežte okraje a nakrájajte na jednotlivé porcie.
- Dobrú chuť!
A čo také recepty na guličky s medom 5x inak? Oslaďte si s nami život!