Tento múčnik je úžasnou kombináciou textúr. Drobivý krehký základ doplnený chrumkavými orechmi v lepkavom medovom karameli s nádychom pomarančov vás dostane! Tak si ho poďme spoločne pripraviť.
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 150 g masla
Na polevu:
- 100 g masla
- 90 g trstinového cukru
- 170 g medu
- 180 g vlašských orechov, nahrubo nasekaných
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilky
- kôra z jedného pomaranča
Postup
- Predhrejte si rúru na 180 °C a 20 cm štvorcovú formu na pečenie s odnímateľným dnom vyložte papierom na pečenie.
- Pripravte si cesto.
- V mise ušľahajte maslo s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty, potom pridajte múku a miešajte, kým nevznikne drobivé cesto.
- Túto zmes rovnomerne rozprestrite do formy na pečenie.
- Celé cesto prepichajte vidličkou a pečte 15 minút do svetlo zlatistej farby.
- Teraz si pripravte polevu.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo, cukor a med na strednom plameni a miešajte, kým sa zmes nerozpustí a nespojí.
- Trochu znížte plameň a za občasného miešania varte 5 minút.
- Zmes bude trochu peniť.
- Buďte opatrní, pretože karamel je veľmi horúci.
- Po 5 minútach stiahnite z ohňa a pridajte nasekané vlašské orechy, dvojitú smotanu, vanilku a pomarančovú kôru a premiešajte.
- Zmes nalejte na vrch upečeného krehkého cesta, rovnomerne rozotrite a potom pečte 20 minút.
- Po vybratí z rúry bude poleva tekutá; chladnutím zhustne.
- Akonáhle rezy vychladnú a začnú tuhnúť, vyberte ich z formy na pečenie a veľkým nožom natretým maslom krájajte na štvorce.
- Užite si to!