Tento recept si nezabudnite uložiť! Vláčnu buchtu s medom a vanilkou potretou krémovou polevou z kakaa, medu a masla si totiž budete chcieť pripravovať znova a znova.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 4 veľké vajcia, izbové teploty
- 180 g medu
- ½ šálky práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ¾ šálky rastlinného oleja
- 1 šálka cmaru
Na polevu:
- 270 g medu
- 1 lyžica kakaa
- 170 g studeného masla, nakrájaného
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice pestrého zdobenia
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Plech vymažte a vyložte papierom na pečenie.
- V mise prešľahajte múku, prášok do pečiva a jedlú sódu a dajte bokom.
- V inej miske zmiešajte vajcia a cukor a šľahajte, kým sa nespoja.
- Pridajte vanilkový extrakt a rastlinný olej a znova prešľahajte.
- Postupne vmiešajte striedavo s cmarom k suchým ingredienciám.
- Cesto nalejte na vyložený plech a vrch zarovnajte lyžicou.
- Pečte 30-35 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Na prípravu polevy dajte studené maslo, kakao, vanilkový extrakt a med do misy stolného mixéra.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí a textúra nie je ľahká a nadýchaná, asi 8-10 minút.
- Polevu natrite na upečené cesto a posypte zdobením.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Vyberte z chladničky 15 minút pred podávaním.