Luxusný múčnik z cmaru, černicového džemu a pekanových orechov potretý karamelovou polevou, ktorý si obľúbite! Lahodná kombinácia chutí a ľahká príprava z neho robí kandidáta na váš nový obľúbený dezert.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 9 lyžíc cmaru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 1 šálka cukru
- 2 vajcia izbovej teploty plus jeden žĺtok
- 1/2 šálky černicového džemu
- 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov
Na polevu:
- 1 a 1/4 šálky cukru
- 1 a 1/2 lyžice masla
- 1/8 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 1/4 lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Vymažte 20 cm štvorcovú formu a vyložte ju papierom na pečenie.
- V malej miske prešľahajte múku, soľ, nové korenie, klinčeky a škoricu.
- V ďalšej malej miske zmiešajte cmar a jedlú sódu.
- V mise stolného mixéra ušľahajte maslo do krémova.
- Pridajte cukor a šľahajte asi 4 minúty, kým nebudete mať nadýchanú a svetlú zmes.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, a miešajte, kým sa úplne nezapracujú.
- Znížte rýchlosť na minimum a pridajte 1/3 múčnej zmesi.
- Pridajte 1/2 zmesi cmaru, 1/3 zmesi cmaru, 1/2 zmesi cmaru a 1/3 zmesi múky a medzi každým pridávaním miešajte na nízkej úrovni.
- Vmiešajte džem a pekanové orechy.
- Zmes nalejte do pripravenej formy a pečte 35 až 40 minút.
- Nechajte 10 minút chladiť vo forme na mriežke.
- Vyberte buchtu z formy na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Zmiešajte jednu šálku cukru s maslom, jedlou sódou a smotanou v malej nepriľnavej panvici.
- Zahrievajte, kým zmes nepríde k miernemu varu.
- Zložte z platne a panvicu prikryte.
- Zvyšok cukru dajte do ďalšej nepriľnavej panvice, zahrievajte na strednom ohni a za stáleho miešania varte, kým sa cukor nesfarbí do tmavo jantárovej farby.
- Smotanovú zmes pomaly nalejte do skaramelizovaného cukru.
- Bude prskať, takže neustále miešajte.
- Varte, kým zmes nedosiahne 115 stupňov Celzia.
- Odoberte z platne a nechajte asi 2 minúty vychladnúť.
- Zmes nalejte do misy stolného mixéra vybaveného šľahacím nástavcom.
- Šľahajte asi 4 minúty.
- Pridajte soľ a šľahajte ďalšiu minútu.
- Vychladnutú buchtu potrite polevou a užite si to.