Toto je najlepší recept na králik na paprike. Celý pokrm je chutný a má nízky obsah tuku a hodí sa k toľkým prílohám, ako je kaša, knedle, halušky. Je to skvelé jedlo, ktoré sa hodí aj na sviatočný obed, rovnako ako tieto recepty na sviatočnú kačicu !
Čo budeme potrebovať
- 100 g masla
- 1 veľká červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 350 ml kuracieho vývaru
- 1 bobkový list
- 20 g sladkej papriky
- lyžička rasce
- lyžička bieleho korenia
- lyžička čierneho korenia
- štipka kajenského korenia
- 2200 g králika (nakrájame na 8 kusov)
- lyžice soli
- 180 ml kyslej smotany
Postup
- V holandskej rúre na vysokej teplote rozpustite 4 lyžice masla.
- Keď pena opadne, pridajte plátky cibule, za častého miešania opekajte, kým cibuľa nezačne skĺbať, asi 2 minúty.
- Pridajte tretinu vývaru a bobkový list a zahrejte do varu.
- Znížte teplotu na veľmi nízku, varte odkryté za občasného miešania, asi 30 minút.
- Zmiešajte 1 lyžičku papriky, rascu a 3 papriky v malej miske.
- Rozpustite zvyšné 3 lyžice masla vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu.
- Keď pena opadne, orestujte králika z každej strany.
- Kúsky králika rovnomerne posypte zmesou korenia.
- Znížte teplotu a pokračujte v restovaní, kým nezhnedne, asi 5 minút.
- Preložte králika do hrnca s cibuľou.
- Nalejte zvyšný vývar do panvice, zahrejte do varu.
- Zahriaty vývar nalejte ku králikovi spolu so soľou a zahrejte na vysokú teplotu do varu.
- Znížte teplotu na veľmi nízku teplotu a prikryté varte domäkka, kým králik nezmäkne, asi 2 ½ hodiny.
- Keď je králik hotový vyberte ho.
- Zvýšte teplotu pod kastrólom s vypečenou šťavou.
- Zahrejte omáčku do varu.
- Všľahajte zvyšnú papriku a kyslú smotanu a nenechajte omáčku variť.
- Králika servírujte preliateho paprikovou omáčkou.
Králika na paprike podávajte s domácimi žemľovými knedľami , ktoré si môžete pripraviť podľa nášho receptu.
Nielen knedle, ale aj ďalšie domáce pečivo si môžete pripraviť v domácej pekárni . Akú si vybrať, aby vám čo najlepšie vyhovovala, sa dozviete v našej recenzii.