Jablkový koláč s kyslou smotanou

Jablkový koláč s kyslou smotanou

Nečakaná prísada prináša kyslastú, krémovú chuť do klasiky poznáme ako koláč s jablkami. Potom čo ochutnáte tento recept na koláč z kyslej smotany, už nikdy sa nebudete pozerať na tento tradičný americký apple pie rovnako.

Čo budeme potrebovať

  • Lístkové cesto
  • 380 g kyslej smotany
  • 200 g cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 900 g jabĺk granny smith olúpaných a nakrájaných

Na posypanie

  • 120 g nasekaných vlašských orechov
  • 60 g hrubej múky
  • 75 g hnedého cukru
  • 70 g cukru
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 115 g studeného masla

Postup

  • Rozvaľkajte si lístkové cesto, vložte ho do koláčovej formy a prepichajte ho vidličkou. Dajte ho na 30 minút do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 160 °C.
  • Vyberte koláčovú formu z chladničky a hornú časť voľne prikryte fóliou.
  • Naplňte ho závažím na koláč alebo fazuľami. Pečte 25 minút.
  • Krustu dajte bokom a nechajte na 10 minút vychladnúť.
  • Medzitým zmiešajte všetky prísady na náplň okrem jabĺk vo veľkej mise a miešajte, kým sa dobre nepremiešajú.
  • Pridajte jablká a miešajte.
  • Zmes preložte na vychladnutú krustu.
  • Pripravte si posypku.
  • Zmiešajte múku, cukor a škoricu v strednej miske a dobre premiešajte.
  • Vmiešajte maslo a miešajte, kým nebude zmes drobivá.
  • Vhoďte vlašské orechy.
  • Náplň posypte posýpkou.
  • Koláč položte na plech a voľne ho prikryte hliníkovou fóliou.
  • Pečte v predhriatej rúre asi 1 hodinu a 10 minút.
  • Odkryte a pečte asi 10–15 minút, kým náplň nestuhne.
Nadýchaný koláč s kyslou smotanou a jablkami,
Zdroj: avipie.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.