Borani je iránsky dip z bieleho jogurtu, chrumkavého stopkatého zeleru, sušenej mäty, kôpru a sušených brusníc. Brusnice dodávajú dipu textúru a farbu a vyvažujú výraznú chuť řapíkatého zeleru nádychom sladkosti. Lahôdka!
Čo budete potrebovať
- ¼ šálky pražených lieskových orechov zbavených kože
- 2 šálky gréckeho jogurtu
- 4 veľké stopky stonkového zeleru, nakrájané na centimetrové kocky
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná
- 2 lyžice sušených brusníc, hrubo nasekaných, plus ďalšie na ozdobu
- 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžica sušenej mäty a ďalšie na ozdobu
- 2 lyžičky sušeného kôpru alebo 1 lyžica čerstvého nasekaného kôpru, plus ďalšie na ozdobu
- 1 lyžička soli
- extra panenský olivový olej
Postup
- Lieskové orechy nasekajte nahrubo, pár kúskov dajte bokom na ozdobu a zvyšok dajte do stredne veľkej misy.
- Do misy pridajte jogurt, stopkový zeler, jarnú cibuľku, sušené brusnice, citrónovú šťavu, mätu, kôpor a soľ a dobre premiešajte.
- Ochutnajte a upravte všetky korenia podľa svojej chuti.
- Dip je možné chladiť vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.
- Na podávanie ozdobte lieskovými orieškami, brusnicami a trochou sušenej mäty a kôpru.
- Pokvapkajte olivovým olejom a podávajte s chipsy alebo plackami.
Máme pre vás aj ďalších 9 skvelých receptov z řapíkatého zeleru , na ktorých si pochutnáte. Či už hľadáte inšpiráciu na nové polievky, smoothie, džús, šalát alebo nátierku, všetko máme pripravené!