Toto je úplne luxusná príloha k akémukoľvek mäsu! Batáty s čerstvými bylinkami, maslom a kyslou smotanou potešia vaše chuťové bunky a vy si nebudete stačiť chodiť pridávať.
Čo budete potrebovať
- 2 kg batátov, olúpaných a nakrájaných na 2,5 cm kocky
- 2 lyžičky soli
- ⅓ šálky najemno nakrájané jarné cibuľky (použite zelenšie časti)
- ⅓ šálky najemno nasekané čerstvé plocholisté petržlenovej vňate
- 1 malý až stredný strúčik cesnaku, prelisovaný
- ¼ šálky kyslej smotany
- 3 lyžice masla, nakrájaného na kocky
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
Postup
- Vložte batáty nakrájané na kocky do veľkého hrnca alebo holandskej rúry a pridajte toľko vody, aby batáty zakrývala o cca 2,5 cm.
- Pridajte 1 lyžičku soli a zmes priveďte do varu na stredne vysokom ohni.
- Znížte teplotu a varte odkryté, kým batáty nezmäknú, asi 9 až 12 minút.
- Dobre sceďte a potom batáty vráťte do hrnca a roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
- Okamžite pridajte takmer všetku jarnú cibuľku a petržlenovú vňať, z oboch si ponechajte malé množstvo na ozdobu.
- Pridajte cesnak a premiešajte.
- Potom vmiešajte väčšinu kyslej smotany (zhruba 1 lyžicu si nechajte na ozdobu), všetko maslo a zvyšnú 1 lyžičku soli.
- Dochuťte podľa chuti ďalšou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Batátovú kašu preložte do servírovacej misy a lyžicou vmiešajte odloženú kyslú smotanu.
- Posypte odloženou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou, povrch zľahka pokvapkajte olivovým olejom a na záver posypte čiernym korením.
- Podávajte ihneď.