Tento recept bezlepkovú tvarohovú bábovku s čokoládou vás uchváti svojou dokonale hustou a hutnou konzistenciou. Príprava gluten free zákusku nebola nikdy jednoduchšia. Rovnako jednoduché a výborné sú tieto recepty na lievance bez lepku , ochutnajte.
Čo budeme potrebovať
- 230 ml uvarenej kávy*
- 230 g masla
- 65 g kakaa
- 400 g kryštálového cukru
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 lyžičky soli
- 240 g bezlepkovej múky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia
- 115 g kyslej smotany alebo jogurtu,
Na náplň
- 2 balíčky klasickej Philadelphie
- 75 g kryštálového cukru
- 1½ lyžičky vanilkového extraktu
Na polevu
- 115 g horkej čokolády
- 60 ml hustej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte formu na bábovku.
- Kávu, maslo a kakao vložte do malého hrnca. Zahrievajte, miešajte, kým sa maslo nerozpustí. Zmes nechajte 10 minút vychladnúť.
- Zatiaľ čo čokoláda chladne, dajte do misy cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a múku a šľahajte.
- Vychladnutú čokoládovú zmes nalejte do misy so suchými prísadami a miešajte.
- V samostatnej miske rozšľahajte vanilku, vajcia a kyslú smotanu alebo jogurt.
- Vmiešajte do čokoládového cesta, miešajte, kým sa dôkladne nespoja.
- V inej miske rozmixujte smotanový syr, kým nebude hladký, potom pridajte cukor a vanilku.
- Do formy nalejte polovicu cesta. Potom opatrne naneste na cesto lyžicou smotanový syr a uistite sa, že sa nedotýka stien formy a nalejte zvyšok cesta.
- Pečte 55 až 60 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Bábovku nechajte 5 minút chladnúť a potom vyklopte. Pred pridaním polevy nechajte bezlepkovú bábovku úplne vychladnúť.
- Zmiešajte čokoládu a smotanu a zahrievajte, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí a zmes nebude hladká. Polevou potrite bábovku a nechajte ju odkvapkať po stranách.
* Náhradky za kávu: Dôrazne odporúčame v tomto recepte použiť kávu. Káva nepridá do receptu svoju vlastnú moka príchuť, naopak zvýrazní čokoládovú chuť bábovky. V prípade potreby však môžete kávu nahradiť vodou, džúsom alebo dokonca čiernym pivom.