Tento recept získa extra chuť vďaka pridaniu vaječného koňaku, škorice a muškátového orieška. Je to perfektná dobrota, ktorú môžete podávať na sviatočnú večeru alebo priniesť na večierok. Alebo pripravte tieto slávnostné mini bábovky , ktoré sa hodia na každú oslavu.
Čo budeme potrebovať
Na bábovku
- 350 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 450 g kryštálového cukru
- 230 g masla izbovej teploty
- 250 g vajec
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice tmavého rumu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 šálka plnotučného vaječného koňaku
Na glazúru
- 175 g práškového cukru
- 1 lyžička rumového extraktu
- 3 lyžice vaječného koňaku
Postup
- Vymažte si formu na bábovku.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vajcia rozklepnite do samostatnej misky.
- Múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu a muškátový oriešok dajte dohromady do inej misy a premiešajte metličkou.
- Cukor a maslo vyšľahajte, kým nebude zmes nadýchaná, asi 3–4 minúty.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom, pokiaľ sa každé vajce dobre nezapracuje.
- Pridajte rum a vanilku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- V miske ušľahajte vaječný koňak a citrónovú šťavu.
- Pridajte jednu tretinu suchých prísad a miešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa dobre nespoja, ale nepremiešajte.
- Pridajte polovicu vaječného koňaku.
- Pridajte polovicu zvyšných suchých prísad a potom zvyšok vaječného koňaku.
- Pridajte zvyšné suché ingrediencie a miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto nalejte do pripravenej panvice. Pečte 45–50 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Torta sa tiež začne odťahovať od stien formy.
- Vyberte formu z rúry a nechajte 15 minút chladiť, potom bábovku z formy vyberte.
- Na glazúru si zmiešajte práškový cukor, rumový extrakt a 2 lyžice vaječného koňaku. Miešajte, kým nie je poleva hladká, potom s ňou vychladnutú bábovku polejte.