Tento recept na bábovku s vaječným koňakom a čokoládou je bohatý na chuť. Pripravte sa na to, že chuť bude naozaj intenzívna, pretože sa ničím nešetrí. Na pripomenutie 1 šálka=250 ml hrnček.
Čo budeme potrebovať
- 1 šálka masla
- ½ šálky nesladeného holandského kakaového prášku
- 1 šálka vaječného koňaku
- 2 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 3/4 šálky cmaru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička čerstvo mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
Na glazúru
- ½ šálky masla
- 1/3 šálky vaječného koňaku
- ½ šálky vysoko kvalitného tmavého kakaového prášku
- 2 šálky práškového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Formu vymažte maslom a vysypte múkou.
- Rozpustite maslo vo veľkom hrnci na stredne miernu teplotu ohňu, potom pridajte kakao a šľahajte do hladka, malo by vyzerať celkom tmavo.
- Pridajte vaječný koňak a znova šľahajte do hladka, pokračujte v zahrievaní zmesi, ale nevarte.
- Odstráňte z platne, pridajte cukor, vajcia, cmar a vanilku do teplej kakaovej zmesi naraz a šľahajte do hladka.
- Do veľkej misy naraz pridajte múku, jedlú sódu, muškátový oriešok, škoricu a soľ a šľahajte, kým sa suché ingrediencie úplne nespoja.
- Vezmite teplú kakaovú zmes a nalejte ju do suchých prísad.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie dôkladne nespoja.
- Cesto vlejte do formy.
- Pečte 40-45 minút.
- Nechajte vychladnúť na asi 20 minút, potom vyklopte na servírovací tanier.
- Na glazúru si v strednom hrnci rozpustite maslo.
- Pridajte vaječný koňak, kakao a práškový cukor a šľahajte.
- Odstráňte z platne a zašľahajte vanilku a soľ.
- Nechajte mierne vychladnúť, potom nalejte na vychladnutú bábovku s vaječným likérom.
K výbornej bábovke, buď môžete podávať domáce affogato alebo voňavú kávu z tých najlepších kávovarov Philips . Vyberte si ten správny podľa našej recenzie.