Tento jednoduchý recept na bábovku s vaječným likérom je dokonalým sviatočným dezertom, ktorý vás dostane do tej nefalšovanej sviatočnej nálady! A viete, čo vás dostane ešte rýchlejšie do správnej nálady? No predsa domáci vaječný alkoholický nápoj , pripravte si ho podľa nás!
Čo budeme potrebovať
- 585 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého nového korenia
- 1 lyžička soli
- 140 g masla
- 235 ml vaječného koňaku
- 290 g plnotučnej kyslej smotany
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice tmavého rumu
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 400 g kryštálového cukru
Na polevu
- 85 g masla
- 360 g práškového cukru
- ¼ lyžičky mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
- Štipka mletého nového korenia
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice vaječného koňaku
- 60 g plnotučnej kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice tmavého rumu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte si formu na bábovku.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu, muškátový oriešok, nové korenie a soľ.
- Potom v malej mise zmiešajte vaječný koňak, kyslú smotanu, vanilku a rum.
- Mixérom zmiešajte vajcia a cukor.
- Za stáleho miešania na stredne nízku rýchlosť pokvapkajte rozpusteným maslom.
- Potom pridajte asi 1/3 múčnej zmesi a miešajte pri nízkej rýchlosti, akonáhle je zapracovaná posledná tretina múčnej zmesi, zastavte mixér.
- Cesto preložte do pripravenej formy a pečte 55 – 65 minút, alebo pokiaľ nebude torta zlatisto hnedá a špajle zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte koláč z rúry a nechajte 3-5 minút vychladnúť.
- Pred pridaním polevy nechajte bábovku s vaječným likérom úplne vychladnúť.
- Na polevu si v strednom kastróli zmiešajte všetky ingrediencie.
- Dajte na strednú teplotu a šľahajte, aby sa spojili. Polevu varte 3–4 minúty za častého šľahania, kým sa maslo a cukor sa úplne nerozpustia.
- Úplne vychladnutú bábovku prelejte polevou a nechajte odkvapkať po stranách.