Tento recept na koláč zebra je variácia na mramorovú bábovku a chutí presne tak, ako si myslíte, jednoducho dokonale. Pripravte si túto jednoduchú dobrotu a pochutnajte si ako nikdy. Ak hľadáte niečo nové a možno aj zdravé, potom ochutnajte bábovku s cuketou . Prekvapí vás.
Čo budeme potrebovať
- 240 g hladkej múky (lyžiace a zarovnané)*
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 230 g masla (zmäknutého)
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 4 veľké žĺtky
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
- 160 ml cmar
- 115 g horkosladkej alebo polosladkej čokolády
Na polevu
- 285 g masla
- 420 g cukrárskeho cukru
- 60 g kakaového prášku
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 60 ml hustej smotany
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte dve tortové formy.
- Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Vyšľahajte maslo pri vysokej rýchlosti vo veľkej mise, kým nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
- Pridajte kryštálový a hnedý cukor a šľahajte na vysoké otáčky 3-4 minúty, pokiaľ nie je zmes krémová.
- Pridajte vajcia, potom žĺtky jeden po druhom a potom pridajte vanilkový extrakt.
- Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí.
- Pridajte suché ingrediencie v 3 prídavkoch, striedavo s cmarom.
- Odoberte 1 hrnček svetlého cesta a nalejte ho do strednej misy.
- Rozpustite čokoládu a nalejte ju svetlého cesta, ktoré ste odložili, a miešajte, kým sa nespoja.
- Do každej tortovej formy nalejte rovnomernú vrstvu svetlého cesta.
- Hore nalejte čokoládové cesto.
- Na čokoládové cesto nalejte zvyšné svetlé cesto.
- Pomocou špajle premiešajte obe cestá dohromady.
- Pečte 22–27 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte koláče z rúry a nechajte úplne vychladnúť vo formách na mriežke.
- Na polevu si ušľahajte maslo s cukrárskym cukrom, kakaovým práškom, soľou, vanilkou a smotanou.
- Umiestnite 1. poschodie koláča na veľký servírovací tanier.
- Navrch rovnomerne rozotrite asi 3/4 hrnčeka polevy.
- Navrch dajte 2. poschodie a zvyšnou polevou potrite všetky strany a vrch.