Potešte svojho obľúbeného oslávenca a pripravte mu túto sladkú bombu! Piškótový korpus s kakaom, luxusná mangová pena a čokoládová poleva tvoria dokonalú kombináciu, ktorú si jednoducho musí zamilovať úplne každý.
Čo budete potrebovať
Na piškótový korpus:
- 3 veľké vajcia izbovej teploty
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky kávy izbovej teploty
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 1/2 šálky tortovej múky
- 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
Na mangovú penu:
- 2 šálky mangového pyré
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- 2 lyžice neochutené želatíny
- 1/2 šálky vody
- 1 hrnček smotany na šľahanie
Na čokoládovú polevu:
- 100 g horkej čokolády, nakrájané na kúsky
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- 2 šálky šľahačky
- 1/2 šálky čerstvých jahôd
- 2 lyžice čokoládových hoblín
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Dno a boky 20 cm tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
- V mise stolného mixéra s nástavcom na šľahanie ušľahajte bielky do peny.
- Pridajte 2 lyžice cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Preložte do misy.
- Šľahajte žĺtky a 1/4 šálky cukru do hustej a svetlej zmesi, asi 5 minút.
- Pridajte kávu a olej.
- Miešajte ďalšiu minútu.
- Do žĺtkovej zmesi preosejte múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a 2 lyžice cukru a premiešajte.
- Pridajte polovicu bielkovej zmesi, zapracujte a pridajte zvyšok.
- Zapracujte.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Pečte 20 až 25 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
- Prejdite nožom po okraji torty a položte tortu na mriežku, aby úplne vychladol.
- V miske zmiešajte mangové pyré, cukor a limetkovú šťavu.
- Do hrnca s vodou nasypte želatínu a nechajte 5 minút odstáť.
- Potom rozpustite na stredne miernom ohni stiahnite z ohňa a vmiešajte do zmesi pyré.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Smotanu ušľahajte do tuha.
- Do mangovej zmesi pridajte smotanu a premiešajte.
- Dno a boky formy vyložte papierom na pečenie, dajte do nej korpus a prelejte mangovou zmesou.
- Zarovnajte vršok.
- Nechajte cez noc vychladiť v chladničke.
- Umiestnite čokoládu a smotanu do žiaruvzdornej misky nad hrniec s vriacou vodou.
- Zmes miešajte, kým sa nerozpustí a nebude hladká, asi 5 minút.
- Nechajte mierne vychladnúť.
- Vyberte tortu z chladničky a preneste ju z formy na tanier.
- Odlúpnite papier na pečenie.
- Polevu nalejte cez horné okraje torty.
- Pomocou špachtle jemne zatlačte polevu po stranách torty, aby ste vytvorili efekt stekania viď foto.
- Ozdobte šľahačkou, čerstvým ovocím a hoblinkami čokolády.