Tento recept na slané cuketovo-syrové muffiny je dôkazom toho, že na špeciálne raňajky nemusíte piecť len sladké dobroty. A to, že je cuketa výbornou ingredienciou aj do slaných pokrmov vám dokážu tieto jednoduché zemiakové placky z cukety .
Čo budeme potrebovať
- 355 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 360 ml plnotučného mlieka
- 115 g masla (rozpusteného)
- 2 veľké vajcia
- 285 g cukety (strúhané)
- 85 g ostrého syra čedar (strúhaný)
- 45 g syra feta (rozdrobený)
- 2 jarné cibuľky (jemne nakrájané)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte formu na 12 muffinov papierovými košíčkami.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie.
- V stredne veľkej mise rozšľahajte mlieko, maslo a vajcia a potom vmiešajte do suchých surovín, kým nezostane len niekoľko hrudiek.
- Pridajte cuketu, čedar, fetu a jarnú cibuľku a primiešajte, kým sa nespoja.
- Rovnomerne cesto rozdeľte do košíčkov na muffiny a pečte 15–20 minút, kým hore nezozlátnu a špajle zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Potom nechajte 10 minút vychladnúť vo forme na muffiny.
Zvyšky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až 3 dní. Znovu zohrejte asi 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre alebo v rúre na 120 °C asi 10 minút.