Pokiaľ máte radi bábovky ako my, budete si chcieť tento recept na šľahačkovú bábovku uložiť! Je vláčna, lahodná a uspokojivo hutná bez toho, aby bola ťažká. Či už ju doplníte polevou, lesným ovocím a smotanou, vanilkovou zmrzlinou alebo vôbec ničím, zaručene si pochutnáte, rovnako ako na ďalších bábovkových receptoch, ako od babičky .
Čo budeme potrebovať
- 340 g masla
- 600 g cukru
- 5 veľkých vajec,
- 340 g hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 230 ml hustej smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
Na polevu
- 115 g masla
- 345 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilky
- 2 lyžice plnotučného mlieka
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Formu na bábovku vymažte tukom a vysypte múkou. Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- V samostatnej miske prešľahajte múku, soľ a prášok do pečiva.
- Maslo, postupne pridávajte cukor a mixujte 3 až 7 minút.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom.
- Pridajte vanilkový extrakt do smotany na šľahanie.
- Striedavo pridávajte do masla múčnu zmes so smotanou na šľahanie.
- Pečte pri 160 stupňoch po dobu 1 hodiny, alebo kým nevyjde špáradlo čisté alebo len s pár omrvinkami.
- Pred vyklopením na nechajte asi 10 minút vychladnúť vo forme.
- Na maslový krém si mierne zmäknuté maslo utrite do hladka. Vmiešajte vanilku.
- Pridajte polovicu práškového cukru a väčšinu mlieka.
- Šľahajte, kým sa práškový cukor nezapracuje.
- Pridajte zvyšný práškový cukor a mlieko a miešajte ďalšie 3 až 4 minúty.
- Pokiaľ je maslový krém príliš riedky, pridajte viac cukru. Pokiaľ je konzistencia príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka.
- Maselný krémom potrite bábovku zo šľahačky alebo ho podávajte vedľa ukrojeného kúsku bábovky.