Pridaním ricotty do klasického cheesecaku získate oveľa ľahší múčnik, než na ktorý ste zvyknutý. Navyše vďaka nej skvele vynikne chuť medu, tymianu a citrónu. Luxusná poleva z kvetov levandule a čokolády cheesecake skvele dopĺňa!
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 230 g rozdrvených zázvorových sušienok
- 6 lyžíc rozpusteného masla
- 1/3 šálky cukru
- štipka soli
Na náplň:
- 425 g ricotty
- 450 g syra Philadelphia, izbové teploty
- 4 veľké vajcia
- 1/3 šálky medu
- 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 šálky cukru
- 2 lyžičky citrónovej kôry
Na polevu:
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru
- 1 a 1/2 lyžičky kvetov levandule
- 110 g čokolády 60 – 70 %
- 2 lyžice masla
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vyložte dno a boky tortovej formy s pružinou s priemerom 23 cm 2 vrstvami hrubého alobalu.
- V mise zmiešajte ingrediencie na korpus a rukami pevne vtlačte zmes na dno formy.
- Nechajte 1/2 hodiny chladiť a potom korpus predpečte asi 15 minút v predhriatej rúre, aby bol krásne chrumkavý.
- Nechajte vychladnúť.
- V malom hrnci zmiešajte med a tymián, priveďte na miernom plameni do varu a varte 10 minút.
- Nalejte zmes cez jemné sitko do misky.
- Ricottu rozmixujte v kuchynskom robote do hladka.
- Pridajte Philadelphiu a cukor a premiešajte.
- Premiešajte syrovú zmes s tymiánovým medom a citrónovou kôrou.
- Pri bežiacom procesore pridávajte vajcia jedno po druhom a mixujte, kým sa úplne nezapracujú.
- Nalejte syrovú zmes na vychladnutý korpus vo forme.
- Dajte tortovú formu do väčšieho pekáča a nalejte do pekáča toľko horúcej vody, aby siahala do polovice stien tortovej formy.
- Pečte, kým cheesecake nezezlátne, asi 1 hodinu.
- Vyberte formu z vodného kúpeľa, odoberte alobal a umiestnite cheesecake na mriežku, aby vychladol.
- Akonáhle bude mať cheesecake izbovú teplotu, dajte ho do chladu, kým nevychladne, minimálne na 6 hodín, ale ideálne cez noc.
- Smotanu, cukor a kvety levandule zahrejte v hrnci.
- Udržujte nízku teplotu, nechajte 5 minút variť a potom sceďte cez jemné sitko do misky.
- Nalejte precedenú zmes späť do hrnca a povarte.
- Stiahnite z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu.
- Nechajte pár minút odležať, aby sa rozpustila, a potom rozmixujte na konzistenciu omáčky.
- Pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo.
- Nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý cheesecake vyberte z formy a podávajte ho nakrájaný s čerstvým ovocím a čokoládovou polevou.
Vyskúšajte aj naše ďalšie výborné recepty na cheesecake v 6 rôznych variantoch. Pochutnáte si!