Pečený cheesecake s citrónovým krémom lemon curd

Pečený cheesecake s citrónovým krémom lemon curd

Tento citrónový cheesecake s krémom lemon curd a šľahačkou nielen že luxusne vyzerá, ale aj luxusne chutí. Má vzdušnú a nadýchanú textúru, je plný jasných citrusových tónov a dokonale ľahký a osviežujúci.

Čo budete potrebovať

  • 200 g rozdrvených BeBe sušienok
  • 80 g rozpusteného masla
  • 750 g syra Philadelphia
  • 3 veľké vajcia
  • 200 g bieleho krupicového cukru
  • 3 lyžice krupice alebo hladkej múky
  • citrónová šťava a kôra z 1 citróna
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Na topping:

  • 250 ml lemon curd pozri nižšie
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice práškového cukru
  • 4-5 lístkov mäty na ozdobu (voliteľne)
  • 5-6 plátkov citróna na ozdobu

Na lemon curd:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 6 žĺtkov
  • 100 ml citrónovej šťavy
  • 1/2 šálky masla, studeného

Postup

  • Pripravte si lemon curd.
  • Oddeľte žĺtky od bielkov.
  • Žĺtky dajte do hrnca a zľahka prešľahajte drôtenou metličkou.
  • Vyšľahajte s cukrom do svetlej zmesi.
  • Postupne vmiešajte citrónovú šťavu.
  • Zahrievajte na miernom plameni za stáleho miešania drôtenou metlou, kým zmes nezhustne a nezačne bublať.
  • Zložte hrniec z ohňa, pridajte studené maslo nakrájané na kocky a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Finálnu zmes môžete ešte precediť.
  • Preložte do uzatvárateľnej nádoby a dajte do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Rozdrvte sušienky a zmiešajte ich s rozpusteným maslom.
  • Dno tortovej formy s pružinou s priemerom 21 cm vyložte sušenkovou zmesou, vtlačte lyžicou a pečte v predhriatej rúre 10 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  • Oddeľte žĺtky od bielkov.
  • Smotanový syr, žĺtky, cukor, krupicu alebo múku, citrónovú šťavu a vanilku prešľahajte elektrickým šľahačom.
  • V samostatnej miske šľahajte bielky, kým sa nevytvoria mäkké špičky a jemne vmiešajte do syrovej zmesi spolu s citrónovou kôrou.
  • Nalejte zmes do tortovej formy a spodok formy zabaľte do alobalu, aby sa dovnútra nedostala voda.
  • Vložte formu do väčšieho pekáča naplneného 2,5 cm vody.
  • Pečte pri 160 stupňoch Celzia 60–65 minút, kým okraje ľahko nezhnednú a stred takmer nestuhne.
  • Vypnite rúru a nechajte v rúre ďalších 20-30 minút.
  • Otvorte dvierka rúry a nechajte vytemperovať na izbovú teplotu.
  • Nechajte cheesecake vychladnúť cez noc v chladničke.
  • Vychladnutý cheesecake vyberte z formy.
  • Lemon curd vložte na 20–30 sekúnd do mikrovlnnej rúry a potom prešľahajte.
  • Citrón nakrájajte na tenké plátky.
  • Smotanu ušľahajte s práškovým cukrom, kým sa nevytvoria tuhé špičky, a potom ju vložte do vrecka so špičkou.
  • Cheesecake potrite lemon curd, ozdobte šľahačkou, plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.
Cheesecake s krémom lemon curd a šľahačkou, ozdobený plátkami citróna a čerstvou mätou na tanieri.
www.vikalinka.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.