Aj vegáni si u nás prídu na svoje! Máme pre nich totiž jemný a krémový cheesecake s lahodne chrumkavým korpusom. Namiesto čerstvých čučoriedok je možné použiť aj teplú čučoriedkovú omáčku.
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 100 g mandľovej múky
- 125 g hladkej múky
- 50 g práškového alebo kokosového cukru
- ½ lyžičky jemnej soli
- 5-6 lyžíc kokosového oleja bez zápachu alebo vegánskeho masla, rozpusteného
Na náplň:
- 200 g kešu orechov, namočených vo vriacej vode po dobu 30 minút
- 120 ml ovseného mlieka
- kôra z 2 citrónov + 6 lyžíc citrónovej šťavy
- 250 g extra jemného tofu
- 125 g práškového cukru
- ½ lyžičky citrónového extraktu (voliteľné)
- 2 lyžičky vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
- štipka kurkumy
- štipka soli
- 2 lyžice tapiokového škrobu
Na ozdobu:
- čerstvé čučoriedky
- vegánska šľahačka alebo vegánske pusinky
Postup
- Do veľkej misy dajte mandľovú múku, hladkú múku, cukor a soľ.
- Dobre premiešajte.
- K suchým ingredienciám prstami votrite tuk.
- Zmes by mala pripomínať ľahko vlhkú posýpku.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte tukom a vyložte dno a boky papierom na pečenie.
- Rukami rozložte posýpku na dno formy a prstami ju zatlačte na dno a trochu do strany.
- Korpus stlačte pomocou skleneného pohára s plochým dnom cez kus papiera na pečenie.
- Na pár miestach prepichajte dno vidličkou.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C počas 30 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Scedené kešu oriešky, ovsené mlieko, citrónovú šťavu a citrónovú kôru dajte do mixéra.
- Mixujte, kým nebude zmes super hladká a nebudú v nej žiadne hrudky.
- Potom pridajte zvyšok ingrediencií a znovu rozmixujte do hladka.
- Zmes nalejte na predpečený základ.
- Niekoľkokrát poklepte plechom o pracovný stôl, aby praskli vzduchové bubliny v zmesi.
- Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–45 minút.
- Pred krájaním nechajte úplne vychladnúť (najlepšie cez noc).
- Ozdobte čučoriedkami a vegánskymi pusinkami, prípadne vegánskou šľahačkou.