Táto citrónová delikatesa s ľahkou polevou sú ako záblesk slnečných lúčov, preto sú najlepšou voľbou do daždivého alebo sychravého počasia. Rovnako tak vám ponurý deň môžu rozžiariť citrónové koláče od nás!
Čo budeme potrebovať
Na posýpku
- 30 g hladkej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžica masla
Na muffiny
- 2 veľké vajcia
- 125 ml rastlinného oleja
- 150 g krupicového cukru
- kôra z 2 citrónov
- 1 lyžička citrónového extraktu (voliteľne)
- 125 ml cmar
- 60 g citrónovej šťavy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 250 g hladkej múky
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vyložte formu na muffiny papierovými košíčkami.
- Zmiešajte ingrediencie na posýpku a premiešajte prsty, kým sa maslo nezapracuje a zmes nebude mať suchú drobivú textúru.
- Vo veľkej mise prešľahajte vajcia, olej, cukor a kôru, kým sa dobre nespoja.
- Všľahajte extrakt, cmar a citrónovú šťavu.
- Vmiešame prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ a potom vmiešame múku.
- Cestom naplňte 11-12 košíčkov na muffiny a ich posypte posýpkou.
- Pečte 20–23 minút, kým cesto nevykysne a špáradlo nevyjde čisté.
- Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo formách a potom ich vyberte na chladiacu mriežku.