Tento recept na bábovku s mrkvou pripravený z jedného hrnčeka je vlhký, nadýchaný a plný aromatického korenia. Ideálne na Veľkú noc alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo sladké!
Čo budeme potrebovať
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- štipka mletého klinčeka
- 1/2 šálky hrozienok
- 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov
- 4 celé veľké vajcia
- 1 šálka rastlinného oleja
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 1/4 šálky mrkvy (asi 4-5 veľkých olúpaných mrkvou) nastrúhané
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- Formu vymažte a zľahka poprášte múkou.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie (múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, hrozienka a vlašské orechy).
- V strednej mise prešľahajte vajcia, olej, cukry a vanilkový extrakt, kým sa nespoja.
- Pridajte mrkva a miešajte.
- Mokrú zmes nalejte do suchej múčnej zmesi a stierkou zmiešajte, kým sa nespoja.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte 40–45 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
- Mrkvovú bábovku aspoň 15 minút vychladnúť vo forme, potom ju vyklopte.