Bravčová pečienka dusená na šampiňónoch s vínom

Bravčová pečienka dusená na šampiňónoch s vínom

Dokonalá šampiňónová omáčka prevoňaná čerstvými bylinkami, pomarančovou kôrou a cesnakom, podávaná spolu s krehkým bravčovým mäsom a varenou polentou, sa stane obľúbeným víkendovým pokrmom vašej rodiny.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg bravčovej pečienky bez kosti, previazané kuchynským povrázkom
  • 1 a 1/2 lyžičky hrubej morskej soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 500 g bielych šampiňónov nakrájaných na štvrtky
  • 8 malých jarných cibuliek, orezaných, použite iba biele časti
  • 3 veľké strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1/2 šálky bieleho vína Muškát
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 6 vetvička tymiánu
  • 8 prúžkov pomarančovej kôry o veľkosti cca 7,5 cm
  • varená polenta, na podávanie

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Bravčové mäso rovnomerne posypte soľou a korením.
  • Vo veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte na panvicu bravčovú pečienku a opekajte, nerušene, dozlatista, z jednej strany (zaberie to cca 3 minúty).
  • Mäso takto opekajte zo všetkých strán.
  • Mäso vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Pridajte do panvice šampiňóny, cibuľu a cesnak a restujte za častého miešania, kým sa tekutina zo šampiňónov neuvoľní a neodparí, asi 8 minút.
  • Pridajte víno.
  • Varte, zoškrabujte opečené kúsky z dna panvice, kým sa víno nezredukuje na polovicu, asi 5 minút.
  • Pridajte vývar, rozmarín a tymian; varte nerušene 3 minúty.
  • Vráťte bravčové mäso do panvice.
  • Prikryte, preneste do predhriatej rúry a pečte, kým teplomer vložený do najhrubšej časti mäsa nezaznamená 54 C, asi 30 minút.
  • Vyberte panvicu z rúry.
  • Preneste bravčové mäso na doštičku a nechajte 5 minút odpočinúť.
  • Medzitým do šampiňónovej zmesi v panvici pridajte prúžky pomarančovej kôry.
  • Priveďte omáčku do varu na stredne vysokom plameni a varte, kým omáčka mierne nezhustne, asi 3 minúty.
  • Vyhoďte prúžky pomarančovej kôry, rozmarín a tymián.
  • Odstráňte a zlikvidujte povrázok z bravčového mäsa.
  • Nakrájajte bravčové mäso cez vlákna.
  • Podávajte mäso naservírované na polente so šampiňónovou zmesou.
  • Dobrú chuť!
Bravčové mäso zviazané kuchynským povrázkom s cibuľkami, šampiňónmi a bylinkami.
www.foodandwine.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.