Tento recept môžete použiť ako na slávnostnejšiu príležitosť, tak ako skvelú nedeľnú rodinnú večeru. Bravčová pečienka plnená luxusnou náplňou z čerstvých byliniek, kaparov, sardelových filiet a parmezánu a ako bonus podávaná s úžasnou omáčkou z mäsového výpeku a smotany je jednoducho mňamózna!
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg bravčovej pečienky bez kosti
- 2 lyžice trstinového cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 4 lyžice olivového oleja rozdelené
- 8 strúčikov cesnaku (3 nakrájané na plátky, 5 ponechaných vcelku)
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- ½ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- ½ šálky čerstvej bazalky, nasekané
- ¼ šálky kaparov
- 3 sardelové filety, nasekané
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 šalotky, olúpané a rozpolené
- 2 čerstvé vetvičky rozmarínu
- 3 lyžice hladkej múky
- ¼ šálky suchého bieleho vína
- 2 šálky kuracieho vývaru
- ¼ šálky smotany na šľahanie
Postup
Príprava mäsa na roládu:
- Pečenie dajte na doštičku tučnou stranou nahor.
- Vložte ostrý nôž do 2/3 odspodu mäsa a začnite vodorovne rezať.
- Zastavte sa asi 1 cm od konca a mäso otvorte.
- Mäso narežte od stredu smerom vľavo a potom smerom vpravo.
- Mäso otvorte.
- Zakryte potravinárskou fóliou a naklepte na hrúbku 0,5 – 1 cm.
Plnenie rolády:
- V miske zmiešajte cukor s 1 lyžicou soli a posypte pečienku.
- Preneste do veľkého vrecka so zipsom, utesnite a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo až 24 hodín.
- Predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia.
- Zahrejte 2 lyžice oleja v panvici vhodné do rúry a opekajte nakrájané strúčiky cesnaku asi 3 minúty.
- Preneste cesnak a olej do misky a nechajte vychladnúť.
- Do cesnakového oleja vmiešajte parmezán, petržlenovú vňať, bazalku, kapary, sardelové filety, citrónovú kôru a ½ lyžičky čierneho korenia.
- Mäso položte reznou stranou nahor na doštičku.
- Parmezánovú zmes rozprestrite po povrchu mäsa, ponechajte na všetkých stranách 1 cm okraj.
- Pečenie pevne zrolujte a zviažte kuchynským povrázkom v rozostupoch 2,5 cm.
- Okoreňte čiernym korením.
Pečenie mäsa:
- Na panvici rozohrejte zvyšné 2 lyžice oleja.
- Pečte mäso zo všetkých strán, kým nezhnedne, asi 12 minút.
- Pečenie preklopte na panvicu švom dole a pridajte šalotku, vetvičky rozmarínu a celé strúčiky cesnaku.
- Preložte na stredný rošt v predhriatej rúre.
- Pečte, kým najhrubšia časť pečienka nezaznamená 57 °C. (asi 1 hodina a 10 minút).
- Pečenie preneste na alobal na doske a uzavrite do stanu.
- Nechajte 30 minút odpočívať.
Príprava omáčky:
- Rozdrvte cesnak v panvici.
- Panvicu dajte na sporák a restujte, kým šalotka a cesnak nezačnú prskať.
- Vmiešajte múku a varte za stáleho miešania 1 minútu.
- Pridajte víno a varte, kým sa takmer neodparí, asi 2 minúty.
- Pridajte vývar a smotanu a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte, kým omáčka mierne nezhustne, asi 12 minút.
- Preceďte cez sitko s jemnými okami.
- Do precedenej zmesí vmiešajte citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením.
- Prikryte a udržujte v teple.
- Odstráňte povrázok a nakrájajte na centimeter hrubé plátky.
- Podávajte zvlášť s omáčkou.