Plnené halušky sú, tak trochu moderná vec a je tu veľa priestoru pre experimenty. A hoci sa halušky ripieni začali objavovať v obchodoch s potravinami, dajú sa ľahko vyrobiť doma. Pripravte si s nami aj tento recept na šampiňónovú polievku , je dokonalá.
Čo budeme potrebovať
Na halušky
- 750 g zemiakov
- 175 g polohrubej múky
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička soli
Na náplň
- 2 lyžice masla
- 500 g šampiňónov
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička čerstvého tymiánu
- 90 g tuhé ricotty z plnotučného mlieka
- 50 g Parmigiano-Reggiano
- 1 polievková lyžica mascarpone
- 1 štipka soli a korenia
Na omáčku
- 70 g masla
- trochu vody z nokov
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- štipka syra Parmigiano-Reggiano
Postup
- Zemiaky nelúpte a uvarte.
- Zemiaky olúpte a roztlačte, nechajte ich úplne vychladnúť.
- Rozpáľte veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu. Pridajte maslo a po rozpustení pridajte nakrájané huby a veľkú štipku soli.
- Za občasného miešania restujte 10 až 12 minút, kým nepustia šťavu a nezačnú hnednúť.
- Odoberte z platne a vmiešajte nasekaný cesnak a lístky tymiánu.
- Dochuťte soľou a korením a nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle huby vychladnú, pridajte k nim syry a spoločne všetko rozmixujte, kým dobre prepojené.
- Preneste náplň do misky a chlaďte, kým nebude pripravená na použitie, alebo aspoň 30 minút, aby stuhla.
- Zmiešajte múku a soľ vo veľkej mise a urobte uprostred jamku.
- Do stredu priehlbiny pridajte zemiaky a polovicu rozšľahaného vajcia.
- Múku zvonku misy zo všetkých strán jemne vmiešame do zemiakovej zmesi, až sa všetko spojí do hutnej hmoty.
- Cesto preložte na rovnú plochu a veľmi krátko hneťte, kým sa všetko rovnomerne nespojí, nie dlhšie ako minútu. Cesto pevne zabaľte do fólie a dajte ho na 10-15 minút do mrazničky odpočinúť.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a povrch poprášime múkou.
- Z cesta vyvaľkajte povraz s priemerom asi 3 cm.
- Rozrežte ho na polovicu a potom každú polovicu nakrájajte na 5 alebo 6 kusov.
- Jemne na každý kúsok zatlačte prsty, aby vytvoril malý plochý kruh.
- Do stredu kruhu pridajte asi ½ lyžičky náplne. Cesto opatrne prehnite okolo náplne a pritlačte, aby sa uzavrelo.
- Hotové halušky dajte asi na 15 minút do chladničky, aby pred varením stuhli.
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou a dobre osoľte.
- Opatrne pridajte halušky do vriacej vody a varte, kým nevyplávajú.
- Pripravte si omáčku. Pridajte maslo a niekoľko vetvička tymiánu do veľkého hrnca na strednú teplotu.
- Akonáhle sa maslo takmer rozpustí, pridajte k maslu niekoľko lyžíc vody z nokov a intenzívne miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Rýchlo by mala vzniknúť lesklá omáčka! Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Halušky preložte do maslovej omáčky a jemne zamiešajte, aby sa obalili.