Bravčové medailónky v smotanovej omáčke so šampiňónmi vás počas chladných dní krásne zahrejú. Navyše je tento recept taký rýchly a jednoduchý, že ho zvládnete pripraviť aj počas náročného pracovného týždňa.
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice avokádového alebo olivového oleja
- 2 bravčové bábiky, každá s hmotnosťou cca 450 g
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
- 450 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžička čerstvého tymiánu, nasekaného
- ½ šálky bieleho vína
- 1 lyžička hrubozrnnej horčice
- 1 šálka smotany na šľahanie
- soľ a korenie podľa chuti
- ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Z bravčovej bábiky odstráňte ostrým nožom striebornú kožu.
- Nakrájajte na cca 5 cm medailónky.
- Medailónky dlaní mierne sploštite.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pripravte si šampiňóny, cibuľu, cesnak, tymian a petržlenovú vňať.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Opekajte bravčové medailónky v 2 dávkach (alebo viac v závislosti od veľkosti vašej panvice) približne 2 minúty z každej strany, alebo kým nebudú pekne opečené.
- Vyberte na tanier a dajte bokom.
- Stlmte plameň na mierny.
- V prípade potreby pridajte ešte kvapku oleja.
- Pridajte nakrájanú cibuľu.
- Restujte za stáleho miešania 3–4 minúty alebo pokiaľ nezačne mäknúť.
- Pridajte šampiňóny, cesnak a tymian.
- Miešajte a varte 5-7 minút alebo kým huby nezmäknú.
- Pridajte biele víno a dijonskú horčicu.
- Mierne zahrejte a nechajte 2-3 minúty prevariť, aby sa omáčka trochu zredukovala.
- Pridajte smotanu a premiešajte.
- Pridajte bravčové mäso späť do panvice aj s nahromadenou šťavou.
- Priveďte do varu a nechajte variť približne 5 minút, kým mäso neukáže na teplomere teplotu 63 stupňov Celzia alebo nebude uprostred len ľahko ružové.
- Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.
- Zvyšky uchovávajte v chladničke po dobu 3 dní.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?