Tradičná česká maková bábovka. Je vlhká a nadýchaná a zároveň príjemne hutná a chuťovo bohatá. Ak ste milovníkmi maku, potom vám nesmú ujsťnaše makové múčniky !
Čo budeme potrebovať
- 230 g masla
- 350 g kryštálového cukru
- 6 bielkov
- 240 g kyslej smotany
- 230 ml citrónovej šťavy
- kôra z jedného veľkého citróna
- 345 g hladkej múky
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice maku pred (prípravou bábovky namočte na hodinu do vody)
Na polevu
- 115 g rozpusteného masla
- 120 ml citrónovej šťavy
- 250 g práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov. Vymažte formu na bábovku.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ, citrónovú kôru a mak.
- Vyšľahajte maslo s cukrom.
- Pridajte vaječné bielky.
- Pridajte kyslú smotanu a premiešajte.
- Striedavo pridávajte múčnu zmes a citrónovú šťavu do maslovej zmesi, miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte asi 45 až 50 minút, kým nevyjde špáradlo zapichnuté do stredu, čisté.
- Pred vyklopením nechajte bábovku aspoň 30 minút vychladnúť vo forme.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu a šľahajte do hladka.
- Polevou prelejte vychladnú makovú bábovku.