Lahodná, sladkoslaná bravčová pečienka plnená zmesou nakrájaných jabĺk, červenej cibule, pekanových orechov a sušených brusníc s luxusnou krustičkou z trstinového cukru, medu a horčice je dokonalým pokrmom, ktorý sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším!
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,2 kg
- 2 lyžice masla
- 1 lyžička najemno nasekané čerstvé šalvie
- 1 lyžička najemno nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica jemne nasekaného čerstvého cesnaku
- 1/2 lyžičky soli a korenia
- 1 šálka jemne nasekaných jabĺk, olúpaných
- 1 šálka najemno nakrájané červené cibule
- 1/2 šálky jemne nasekaných pekanových orechov
- 1/2 šálky sušených brusníc
- kuchársky povrázok
Na polevu:
- 1/2 šálky hrubozrnnej horčice
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica medu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Pečenie rozrežte a otvorte ako knihu.
- Zakryte ju potravinárskou fóliou a pomocou paličky na mäso ju trochu sploštite.
- Dajte do chladničky.
- V hrnci rozpustite maslo spolu s cesnakom, rozmarínom, šalviou, soľou a čiernym korením.
- Pridajte jablká, cibuľu, pekanové orechy a brusnice a restujte 2-3 minúty, alebo kým cibuľa nie je polomäkká.
- Odstráňte zo sporáka.
- Vyberte mäso z chladničky a odstráňte všetku fóliu.
- Brusnicovo-jablčnú zmes položte na bravčové mäso a rozotrite.
- Pečenie zrolujte a zaistite povrázkom.
- Vložte do zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm postriekanej olejom v spreji.
- V samostatnej miske zmiešajte prísady na polevu.
- Vršok pečienka potrite zmesou.
- Zapekaciu misu prikryte alobalom a pečte asi 1 hodinu, alebo kým stred pečienky nedosiahne teplotu 63 stupňov Celzia.
- Po dopečení nechajte 5-10 minút vychladnúť.
- Nakrájajte a podávajte.
Až kúpu hrnca na pomalé varenie zvažujete? Potom práve vám sa môžu hodiť naše recenzie tých najlepších pomalých hrncov . Kto vyhral v našom porovnaní?