Táto čokoládová mramorová bábovka s banánmi je to obľúbená vo všetkých vekových kategóriách. Najmä preto, že je vždy vláčna, maslová a plná banánovej chuti. Plus ku všetkému si môžete vychutnať aj extra čokoládovú ganache polevu!
Čo budeme potrebovať
- 115 g čokolády (jemne nasekané)
- 240 ml hustej smotany na šľahanie
Na bábovku
- 345 g roztlačených banánov (asi 4 stredné alebo 3 veľké zrelé banány)
- 375 g hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 170 g nesoleného masla
- 200 g krupicového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 320 ml cmar
Postup
- Na polevu dajte nasekanú čokoládu do žiaruvzdornej misky.
- Smotanu zahrejte v malom hrnci na strednú teplotu, kým nezačne jemne variť.
- Nalejte ju na čokoládu a potom ju nechajte 2–3 minúty odležať, aby čokoláda jemne zmäkla. Veľmi pomaly miešajte, kým sa čokoláda so smotanou úplne nespojí a čokoláda sa nerozpustí.
- Polovicu dajte bokom (180 ml) a nechajte ju pri izbovej teplote chladnúť, kým nezhustne do konzistencie podobnej omáčke, asi 30 minút.
- Zvyšok zakryte a chlaďte.
- Predhrejte rúru na 180 °C a formu na bábovku vymažte tukom.
- Banány roztlačte a dajte bokom.
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu a soľ.
- Vyšľahajte maslo pri vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude hladké a krémové, asi 1 minútu.
- Pridajte oba cukry a šľahajte na vysokú rýchlosť 2 minúty, kým sa nespoja dohromady.
- Pridajte vajcia a vanilku. Šľahajte na stredne vysokú rýchlosť, kým sa nespojí, a potom vmiešajte roztlačené banány.
- S mixérom na nízku rýchlosť pridávajte suché ingrediencie striedavo s cmarom.
- Polovicu cesta rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
- Navrch pokvapkajte polovicu čokoládovej polevy. Zakružte nožom alebo špáradlom.
- Pridajte 1/3 cesta, potom zvyšok polevy, potom zvyšok cesta. Všetko premiešajte nožom alebo špáradlom.
- Pečte 60–75 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
- Po dokončení nechajte 2 hodiny chladnúť.
- Poleva bude teraz veľmi hustá. Zahrievajte ju na miernu teplotu za stáleho miešania, kým nebude riedka.
- Pokvapkajte s ňou banánovú bábovku a podávajte.
Ako najlepšie dosiahnete ľahké a nadýchané cesto? Vďakavýkonnému a kvalitnému ručnému šľahaču . Ten najlepší nájdete u nás v recenzii.