Pečený srnčí chrbát s karfiolovým krémom a omáčkou z červeného vína

Pečený srnčí chrbát s karfiolovým krémom a omáčkou z červeného vína

Chystáte slávnostnú večeru? Čo tak svojim hosťom naservírovať delikátny srnčí chrbát podávaný s karfiolovým krémom a preliaty omáčkou z červeného vína! Pokrm nielen že skvele vyzerá, ale aj dokonale chutí.

Čo budete potrebovať

Na mäso:

  • 750 g srnčieho chrbta, zbaveného všetkej striebornej kože
  • 2 vetvičky čerstvého bio rozmarínu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 15 g ghí
  • 40 g masla
  • 300 g húb podľa vašej voľby, orezaných a nakrájaných na plátky
  • morská soľ podľa chuti
  • čierne korenie, čerstvo mleté
  • žerucha, na ozdobu

Na karfiolový krém:

  • 1 hlávka karfiolu (asi 600 g), rozdelená na ružičky
  • 30 g bio smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 50 g čedaru, strúhaného
  • morská soľ
  • biele korenie

Na omáčku z červeného vína:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 šalotka, nakrájaná na plátky
  • 1 mrkva, nakrájaná na plátky
  • 1 pór, iba horná časť, nakrájaná na plátky
  • 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná na plátky
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml červeného vínneho octu
  • 100 ml portského
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 25 g masla, nakrájaného na malé kocky

Postup

  • Medzi striebornú kožu a mäso vsuňte špičku ostrého noža.
  • Opatrne kĺzajte nožom z jedného konca chrbta po mäse a zároveň stiahnite striebornú kožu.
  • Akonáhle odstránite všetku tuhú membránu, použite niekoľko koktailových tyčiniek, aby ste znovu vytvarovali chrbát a spojili mäso dohromady.
  • Ťažkú panvicu postavte na stredný plameň, pridajte olivový olej a orestujte zeleninu, kým nestmavne.
  • Pridajte bylinky, červené víno, portské a ocot.
  • Varte, kým sa zmes nezredukuje.
  • Prilejte vývar, priveďte do varu a varte na miernom plameni, kým sa nezredukuje na polovicu.
  • Omáčku prepasírujte cez jemný sitko.
  • Dajte do malého hrnca a nechajte bokom.
  • Pred podávaním zahrejte k bodu varu a zašľahajte studené maslo.
  • Na dne parného hrnca priveďte do varu trochu osolenej vody.
  • Karfiol rozdeľte na ružičky, vložte do hornej časti paráka, prikryte a varte do mäkka.
  • Karfiol preložte do mixéra spolu so syrom, maslom a smotanou.
  • Mixujte do hladkého pyré.
  • Pyré preložte do malého hrnca.
  • Osoľte a okoreňte a udržujte v teple na miernom ohni.
  • Nakrájaný chrbát osušte a potrite olivovým olejom.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Umiestnite ťažkú panvicu na stredný plameň a pridajte ghí.
  • Akonáhle sa ghí rozpustí, opekajte jednu stranu mäsa 2 minúty, otočte a opekajte ďalšie 2 minúty.
  • Mäso preložte na pekáč.
  • Polovicu masla rovnomerne položte na mäso a navrch dajte vetvičky rozmarínu.
  • Vložte do predhriatej rúry a pečte 5-8 minút.
  • Po upečení vyberte z rúry, voľne prikryte alobalom a nechajte 5–10 minút odpočinúť.
  • Medzitým dajte panvicu so zvyšnou polovicou masla na strednú teplotu.
  • Huby pomaly restujte 5 minút, kým nezmäknú a okraje nezezlátnu.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Horúci karfiolový krém a huby rozdeľte na štyri predhriate taniere.
  • Mäso nakrájajte na 1–2 cm plátky, rozdeľte na taniere a položte na huby.
  • Zakončite omáčkou z červeného vína a ozdobte vetvičkami čerstvej žeruchy.
Nakrájaný srnčí chrbát podávaný s karfiolovým krémom a preliaty omáčkou z červeného vína na tanieri.
www.primalplate.co.uk

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.