Tak toto je úplná delikatesa alebo zamilujte sa do srnčieho mäsa, aj keď ste predtým zverine dvakrát neholdovali. Srnčie dusené spolu s koreňovou zeleninou, červeným vínom a brusnicami, nakoniec dochutené smotanou a černicovým džemom, a podávané s knedľou. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 2 stredné červené cibule
- 100 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 1,6 kg srnčie plece bez kosti
- soľ a korenie
- 100 g sadla
- 2-3 vetvičky tymiánu
- trochu citrónovej kôry
- 1 bobkový list
- 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
- 350 ml Frankovky
- 350 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžica brusníc
- 1 strúčik cesnaku
- trochu okraja zo slaniny
- 1-2 lyžičky černicového džemu (ak nezoženiete, použite viac brusníc)
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 ml kyslej smotany
Postup
- Cibuľu nakrájajte na kocky, mrkvu, petržlen a zeler nasekajte nahrubo; mäso nakrájajte na kocky o veľkosti cca 4 cm.
- Mäso zľahka osoľte, okoreňte a opražte na masti.
- Pridajte cibuľu a spoločne orestujte.
- Súčasne opražte zeleninu na masle a pridajte k mäsu.
- Pridajte tymian, citrónovú kôru a bobkový list.
- Dôkladne premiešajte a zľahka poprášte múkou.
- Pridajte 200 ml červeného vína a hovädzí vývar.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti a vmiešajte brusnice.
- Strúčiky cesnaku olúpte a pridajte ich do omáčky celé.
- Pridajte okraje zo slaniny.
- Všetko dobre premiešajte, prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, čo bude trvať asi hodinu.
- Mäso a bobkový list vyberte, omáčku premiešajte a preceďte cez sito.
- Pridajte černicový džem a zvyšok červeného vína, podľa chuti osoľte, okoreňte a priveďte do varu.
- Mäso vráťte do hrnca a všetko spoločne poduste.
- Pridajte smotanu a kyslú smotanu, premiešajte a ešte raz dochuťte.
- Podávajte so žemľovou alebo zemiakovou knedľou.