Tento výdatný recept by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Ak máte radi staré dobré bolonské cestoviny aj rizoto, spojte chute oboch dobrôt a pripravte si jeden hviezdny pokrm. Podávajte s čerstvou bazalkou a syrom.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 500 g ryže carnaroli
- 500 ml paradajkovej passaty
- 1 lyžička sušeného oregana
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžica cukru (voliteľne)
- 200 g mozzarelly, nakrájané na kúsky
- 100 g strúhaného parmezánu
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej.
- Jemne restujte cibuľu po dobu 3 minút, alebo kým nezmäkne.
- Pridajte cesnak a restujte 1 minútu.
- Zvýšte teplotu a pridajte mleté mäso.
- Mäso opečte, čo by malo trvať cca 5 minút.
- Znížte teplotu na strednú a vmiešajte ryžu.
- Počas celého procesu varenia rizoto neustále miešajte!
- Prilejte paradajkovú passatu a posypte oreganom.
- Premiešajte a nechajte rizoto 5 minút alebo pokiaľ sa tekutina nevstrebe, mierne prevariť.
- Do rizota pridajte 125 ml hovädzieho vývaru a miešajte, kým sa vývar nevsiakne do ryže.
- Opakujte, kým nespotrebujete všetok vývar.
- Pokiaľ ryža stále nie je úplne uvarená, pridajte troška vývaru alebo vody a miešajte, kým nie je ryža uvarená podľa vašich predstáv.
- Voliteľne vmiešajte cukor.
- Do rizota pridajte mozzarellu a nechajte rozpustiť.
- Podávajte posypané strúhaným parmezánom.