Bažant pečený na masle so smotanou a bourbonom

Bažant pečený na masle so smotanou a bourbonom

Tento recept síce zaberie dosť času, keď si pripočítame prípravu, ale rozhodne za to stojí! Dokonale pečený bažant na masle so smotanou, mrkvou, čerstvými bylinkami a bourbonom je totiž úplná delikatesa, ktorú by ste si nemali nechať ujsť!

Čo budete potrebovať

  • 6 šálok vody
  • 1/5 šálky soli
  • 2 lyžice cukru
  • 5 celých bobkových listov, rozdrobených
  • 2 veľké vetvičky šalvie
  • 1 celý bažant
  • 1/4 šálky masla izbovej teploty
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých listov šalvie
  • 1 lyžička nasekaných čerstvých listov rozmarínu
  • 3 veľké šalotky nakrájané na tenké plátky
  • 2 lyžice vody
  • 2 plátky slaniny
  • 1 veľká vetvička rozmarínu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 1 veľká mrkva, olúpaná a nakrájaná na kolieska
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná
  • 3 lyžice kvalitného bourbonu
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie

Postup

  • Do veľkého hrnca nalejte vodu a priveďte do varu.
  • Odstráňte z ohňa, pridajte soľ a cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  • Pridajte bobkový list a 1 vetvička šalvie.
  • Nechajte vodu vychladnúť na izbovú teplotu, pridajte bažanta a zaťažte ho, aby zostal úplne ponorený (môžete použiť vrecko na zips naplnené vodou).
  • Vložte hrniec do chladničky.
  • Nechajte 4 hodiny lúhovať.
  • Bažanta vyberte z nálevu a úplne osušte.
  • Bažanta vložte do misky prsiami nahor a nechajte odkrytého v chladničke 2 hodiny až cez noc.
  • Rošt dajte do stredu rúry.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • V malej miske zmiešajte maslo, šalvia a rozmarín.
  • Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odležať.
  • Rozpustite maslo s bylinkami v panvici so silným dnom na stredne vysokej teplote.
  • Bažanta rýchlo opečte zo všetkých strán a vložte ho do veľkej panvice vhodnej do rúry alebo do zapekacej misky s rozmermi 23 x 33 cm.
  • Znížte teplotu na sporáku.
  • Do panvice, v ktorej ste opekali bažanta, pridajte šalotky a resujte, kým nebudú jemne opečené.
  • Do zapekacej misy s bažantom pridajte šalotku a maslo.
  • Do panvice prilejte 2 lyžice vody a tú potom nalejte k bažantovi.
  • Každý plátok slaniny rozkrojte napoly a bažantie prsia obložte slaninou.
  • Do dutiny bažanta zasuňte vetvku rozmarínu, zvyšnú vetvku šalvie a strúčiky cesnaku.
  • Zviažte nohy.
  • Do zapekacej misy nalejte kurací vývar a posypte soľou a korením.
  • Mrkva a cibuľu rozhádžte okolo bažanta.
  • Bažanta polejte bourbonom a ihneď zapáľte zapaľovačom.
  • Bažanta vložte do rúry a pečte 40 minút, každých 15 minút podlievajte, zvláštnu pozornosť venujte nohám.
  • Po uplynutí 40 minút pridajte do omáčky v zapekacej mise smotanu a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ vnútorná teplota pŕs nebude 66 °C.
  • Vyberte bažanta z rúry a nechajte prikryté voľne odpočívať 10 minút.
  • Plnku z bažanta vyhoďte.
  • Podávajte s omáčkou a šalotkou zo zapekacej misy.
Bažant pripravovaný v rúre na masle so smotanou, mrkvou, čerstvými bylinkami a bourbonom servírovaný na tácke s lyžicou a vidličkou.
www.fearlessfresh.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.